Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ABD Savunma Bakanı Austin ile görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Genelkurmay Başkanı General Charles Brown ile bir araya geldi. Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov da görüşmeye katılarak, cephedeki son durum ve askeri destek hususlarını müzakere etti.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2023 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2023 16:25
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı'na katılmak üzere, bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'e resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve  ABD Genelkurmay Başkanı General Charles Brown ile bir araya geldi. Görüşmeye; Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba da katıldı.

Görüşmede ABD Savunma Bakanı, Ukrayna’ya ek hava savunma sistemlerinin sağlanması konusunda kaydedilen ilerleme hakkında bilgi verdi.

ZELENSKIY, HAVA SAVUNMA VURGUSU YAPTI

ABD’ye verdikleri kararlı destek için teşekkür eden Zelenskıy, Ukrayna hava savunmasının güçlendirilmesi ihtiyacına dikkat çekerek, “Kış, büyük bir sınavdır. Kritik öneme sahip altyapıyı korumak için gerçekten ortaklarımızın yardımına ihtiyacımız var. Hava savunma sadece askeri bir konu değil. İnsanların hayatı, ekonominin işleyişi, yurt dışından kaç kişinin Ukrayna'ya geri döneceği tüm bunlar hava savunmaya bağlı" dedi.

Yeni askeri yardım paketi için ABD'ye teşekkür eden Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna ordusunun acil ihtiyaçları hakkında bilgi vererek ön cephe hava savunması, elektronik harp sistemleri ve top mermilerinin tedarik edilmesinin önemini vurguladı.

16. UKRAYNA SAVUNMA TEMAS GRUBU

ABD öncülüğündeki Ukrayna Savunma Temas Grubu, bugün Brüksel'deki NATO karargâhında 16. kez toplandı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, toplantıya ilk kez bizzat katıldı.

ABD’DEN YENİ ASKERİ YARDIM PAKETİ

Toplantının açılışında konuşma yapan ABD Savunma Bakanı Austin, Ukrayna ordusunun hava savunma ve mühimmat başta olmak üzere acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştıklarını ifade etti.  ABD tarafından sağlanan son destek paketini açıklayan Austin, bunun 200 milyon dolarlık askeri malzeme içerdiğini, son paketle birlikte ABD'nin toplam desteğinin 43.9 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

Austin'in açıkladığı pakette, ABD'nin yakında Ukrayna'ya vereceği hava savunma sistemleri AIM-9 için mühimmat, topçu ve roket mühimmatı, hassas füze sistemleri mühimmatı, tank silahları ve Rusya'ya ait insansız hava araçlarını vurabilecek malzemeler yer aldı.