Ukrayna, Cidde'de 30'dan fazla heyet ile toplantı yaptı

Ukrayna heyeti, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 5-6 Ağustos 2023 tarihlerinde düzenlenen "Ukrayna Barış Formülü" konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı'nda 30'dan fazla heyet ile görüşme gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2023 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2023 10:59
https://www.qha.com.tr/

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 5 Ağustos 2023 ve 6 Ağustos 2023 tarihlerinde "Ukrayna Barış Formülü" konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı yapıldı. Toplantıda; Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Birliği Komisyonu temsilcileri ile Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya, Birleşik Krallık gibi toplamda 40'tan fazla ülkenin temsilcisi bir araya geldi.

ANDRİY YERMAK, TOPLANTIDA 30’DAN FAZLA HEYET İLE BİR ARAYA GELDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, 6 Ağustos 2023 tarihinde toplantı hakkında değerlendirme yaptı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak’ın toplantıda; 30’dan fazla heyet ile bir araya geldiği bildirildi. Görüşmelerin önemine dikkat çekilen toplantı hakkında, “Özellikle 5 Ağustos'ta ABD, Suudi Arabistan, Finlandiya, Japonya, Katar, Fransa, Almanya, İspanya, Norveç, Türkiye, Polonya ve Slovakya heyet başkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirildi” açıklaması yapıldı.

ABD İLE LİMAN ALTYAPISININ GÜVENLİĞİ KONUŞULDU

Andriy Yermak’ın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı görüşmede taraflar, Ukrayna'nın güneyindeki liman altyapısını korumak için Ukrayna hava savunmasının güçlendirilmesi başta olmak üzere Ukrayna'nın öncelikli savunma ihtiyaçlarını ele aldı. Muhataplar, Ukrayna'nın Barış Formülü'nün uygulanması ve Küresel Barış Zirvesi hazırlıkları bağlamında ortak eylemler üzerinde anlaştı. Andriy Yermak, ABD ile Ukrayna için güvenlik garantileri konusunda ikili bir anlaşma konusunda müzakerelerin başlamasını olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

YERMAK, SUUDİ ARABİSTAN’A TEŞEKKÜR ETTİ

Yermak, Suudi Arabistan Krallığı Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaed bin Muhammed Al-Aiban ile yaptığı görüşmede; Rusya'nın silahlı saldırısı bağlamında Ukrayna'ya verilen destek ve Cidde'deki toplantının organize edilmesi hususunda teşekkürlerini bildirdi.

RUSYA’YA KARŞI YENİ YAPTIRIMLAR YOLDA

Andriy Yermak, Avrupa Konseyi Başkanının Dış Politika Başdanışmanı Simon Mordue ile yaptığı görüşmede ise, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik silahlı saldırısına karşı koymada; AB'den ve bizzat Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'den Ukrayna'ya önemli destekler verildiğini kaydetti. Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Yermak, Avrupalı ​​ortakları, Rusya'ya getirilecek olan 12. AB yaptırım paketini geliştirmeye davet etti.

Within the negotiation with the chief foreign policy adviser to the President of the ???????? Council, @EuMordue noted the strong support of ???????? in countering russian armed aggression against our state. Particular attention was paid to the progress of ???????? on the way to joining the ????????.

— Andriy Yermak (@AndriyYermak) August 6, 2023

TÜRKİYE’NİN GIDA GÜVENLİĞİNDEKİ ÇABASI İÇİN TEŞEKKÜR EDİLDİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Kılıç ile yapılan görüşmede, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın işleyişini sağlamak için ortak adımlar atılması üzerinde duruldu. Andriy Yermak, Ukrayna Barış Formülü'nün gıda güvenliği maddesinin uygulanmasında öncülük etmeye hazır olan Türkiye'ye teşekkür etti. Ayrıca taraflar, Ukrayna'nın Avrupa-Atlantik entegrasyonu ve Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği hususunda görüş alışverişinde bulundu.

During the meeting with the President's chief foreign policy and security adviser ???????? @ackilic76, joint steps to ensure the functioning of the Black Sea Grain Initiative were given key attention.

— Andriy Yermak (@AndriyYermak) August 6, 2023

DÜNYA, UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ İÇİN 2. KEZ TOPLANDI 

Farklı ülkelerin güvenlik ve siyasi danışmanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın önerdiği barış formülünü ele almak için ikinci kez toplandı. Bir önceki toplantı, Kopenhag'ta yapılmıştı. Toplantı, Ukrayna barış formülünün uygulanması için en uygun mekanizmaları bulma amacıyla Ukrayna'nın girişimiyle düzenlendi. Ayrıca etkinlik, Volodımır Zelenskıy’ın barış formülünün uygulanması ve devlet liderlerinin Küresel Barış Zirvesi'ne hazırlanması için ortak bir vizyon geliştirmeyi amaçladı.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan "Ukrayna Barış Formülü"nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti.