Ukrayna Çevre Bakanı: Kahovka Barajı'nın patlaması, tam anlamıyla bir ekolojik kırımdır

Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ruslan Strilets, işgalci Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatmasının ardından büyük bir ekolojik kırım yaşandığını ve çok sayıda insan ve canlının zarar gördüğünü dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2023 16:05
https://www.qha.com.tr/

Savaş suçlusu Rusya, Ukrayna'da 6 Haziran 2023 tarihinde büyük bir terörist saldırıya daha imza attı. Kahovka Barajı'nı patlatan işgalciler, Herson bölgesindeki sivilleri tehlikeye attı. Barajın ve Kahovka Hidroelektrik Santrali'nin patlaması sonucunda çok sayıda sivil tahliye edildi ve büyük bir çevre felaketi yaşandı. 

"KAHOVKA BARAJI'NIN PATLAMASI, TAM ANLAMIYLA BİR EKOLOJİK KIRIMDIR"

İşgalcilerin saldırısının yaşandığı 6 Haziran 2023 tarihinde Deutsche Welle haber servisine konuşan Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Strilets, Rusya'nın Ukrayna'nın tamamına karşı işgal girişimine başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana işgalcilerin en büyük çevre suçuna imza attığını dile getirdi. Ukraynalı Bakan, "Vahşi doğanın bazı kısımlarını sonsuza dek kaybettiğimizi görüyorum" dedi. Bakan Strilets, yaklaşık bir milyon insanın artık tatlı suya erişimi olmadan yaşamak zorunda kalacağını vurguladı.

Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ruslan Strilets, barajın patlamasının ardından büyük bir çevre felaketi oluştuğunu ve çok sayıda bitki ve hayvanın ve genel olarak ekolojinin olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Ukraynalı Bakan Strilets, "Kahovka Barajı'nın patlaması, tam anlamıyla bir ekolojik kırımdır" ifadelerini kullandı. Bakan Strilets, barajın işgalciler tarafından patlatılmasının Ukrayna için çok uzun vadeli etkileri olacağını ve gerçek bir "ekokırım ve insani felaket" yaşadıklarını ifade etti.

"SUDA 600-800 TON PETROL OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ"

Sudaki petrol tehlikesine de işaret eden Ukraynalı Bakan Strilets, "Suda belki 600, belki 800 ton petrol olduğunu tahmin ediyoruz" açıklamasını yaptı. Petrol, tüm sucul ve karasal yaşam için oldukça tehlikeli bir madde olarak biliniyor. Bakan Strilets, petrolün bu şekilde suya karışmasının, toprak ve çevre için önü alınamaz zararlar vereceğinin altını çizdi.

Diğer yandan, Ukrayna resmi kurumları, yaklaşık olarak 150 ton motor yağının Dnipro Nehri‘ne karıştığını ve 300 ton motor yağının daha karışma riski olduğunu ifade etti. Bu zararlı petrokimya ürünlerinin, Ukrayna'da büyük çevre sorunlarını beraberinde getirebileceği kaydedildi.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran 2023 tarihinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görüldü.

İşgalci #Rusya'nın #Kahovka Barajı'nı patlatmasının ardından #Ukrayna'nın #Herson kenti sular altında kaldıhttps://t.co/QtgVCqM13O pic.twitter.com/DJQ8CPiS48

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 7, 2023

Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali suya gömüldü. Herson bölgesinin 600 kilometrekarelik kısmı su altında kaldı. Herson toprakların yüzde 32’si Dnipro Nehri’nin sağ yakasında, yüzde 68'i sol yakasında kalıyor. Herson Bölgesi Askeri İdaresinden yapılan açıklamada, 8 Haziran’da suyun ortalama 5,61 metre yükseldiği bildirilmişti. İşgalci Rusya’nın sebep olduğu felaketin tam ölçeği ancak sular indiğinde ortaya çıkacak. 

Dnipro Nehri’nin sağ kıyısında bulunan Herson bölgesi toprakları Ukrayna kontrolü altında. Kahovka Barajı'nın Rusya tarafından patlatılması sonucu, bu bölgede  en az 32 yerleşim yeri su altında kaldı. Ukrayna tahliyelere devam ederken işgalci Rus ordusu, su altında kalan yerleşim yerlerini bombalıyor.