Ukrayna Büyükelçisinden Türkiye'ye yönelik asılsız iddialara yanıt

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye'nin Ukrayna'ya misket bombası tedarik ettiğine yönelik asılsız iddialara açıklık getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2023 23:08
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2023 23:08
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Foreign Policy dergisinde yer alan bir haberde "Türkiye Ukrayna'ya misket bombası tedarik ediyor" ifadelerini içeren asılsız iddialara ilişkin Anadolu Ajansının (AA) sorularını yanıtladı. Büyükelçi Bodnar, derginin asılsız iddialarına karşılık verdiği yanıtta "Bu, Türkiye ile Ukrayna ilişkilerinin altını oymak ve dünyada Ukrayna, Türkiye hakkında kötü imaj yaratmak için özel olarak üretilmiş bir haber." dedi.

Uluslararası hukukun misket bombası ve mühimmatını yasakladığını vurgulayan Büyükelçi Bodnar, bu kuralın Rus işgal saldırıları altındaki Ukrayna tarafından çiğnenmediğinin altını çizdi.  

"TÜRKİYE VE UKRYANA HEDEF ALINDI"

Bodnar, sözü edilen haberin, resmi kaynaklara dayanmadığını ve bir çeşit dedikodudan ibaret olduğunu belirtti. Büyükelçi Bodnar, iddianın Rus propagandasının bir parçası olduğuna inandığını ve bu şekilde Türkiye ile Ukrayna'nın hedef alındığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Bu iddia doğru değil ve tamamen reddediyorum. Bu, Türkiye ile Ukrayna ilişkilerinin altını oymak ve dünyada Ukrayna, Türkiye hakkında kötü imaj yaratmak için psikolojik ilişki silahı, bilgi ilişkisi silahı olarak üretilmiş bir haber" 

"TÜRKİYE BU PLATFORMDA ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK"

Bodnar, 12-13 Ocak'ta Ankara'da gerçekleşen Uluslararası Ombudsmanlık Konferansları dolayısıyla ev sahipliği yapan Türkiye'ye teşekkür ederek "Türkiye'nin bu süreçte önemli rol oynayabileceğine inanıyoruz, çünkü var olan iletişime rağmen savaşan ülkeler (Ukrayna-Rusya) arasında tam güven yok. Türkiye, Ukrayna için güvenilir ortak ve Rusya ile iyi iletişimi var. Bu nedenle Türkiye'nin bu platformda önemli rol oynayabileceğine inanıyoruz"

Ankara'daki görüşmelerin ardından esirlerin veya sivillerin takas edilmesi konularını ele almak için çalışma gruplarının oluşturulması gibi bazı sonuçların gelecekte alınabileceğini söyleyen Bodnar, bu süreçleri yürütmesi gereken Uluslararası Kızıl Haç Komitesinin görevini tam olarak yerine getirmediğini vurgulayarak tepkisini dile getirdi.