Ukrayna Başbakanı: Hedefimiz 2033'a kadar Ukrayna'yı mayından arındırmak

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal, Lozan'da düzenlenen Ukrayna'daki mayın temizleme çalışmaları konulu konferansta konuştu. Şmıgal, hedeflerinin 2033 yılına kadar Ukrayna'nın mayından arındırılması olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 17:13
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denys Shmyhal), İsviçre'nin Lozan kentinde 17-18 Ekim 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilmekte olan Ukrayna'daki mayın temizleme çalışmaları konulu konferansta konuştu.

Başbakan Şmıgal, günümüzde Ukrayna topraklarının yaklaşık dörtte birinin potansiyel olarak mayın ve mühimmatla kirlenmiş durumda olduğunu, bu oranın ise yaklaşık 140 bin kilometrekarelik alana tekabül ettiğini belirtti. Şmıgal Ukrayna için 2033 yılı hedeflerinden bahsetti. Şu ifadeleri kullandı:

Ana iddialı hedefimiz, 2033 yılına kadar potansiyel olarak mayınlı toprakların büyük çoğunluğunu araştırmak ve Ukrayna'yı mayından arındırmaktır.

Şmıgal, bu alanda atılması gerek kilit noktaları sıraladı:

Tam teşekküllü bir mayın eylem yönetim sistemi oluşturmak, Ukrayna'nın mayınlardan arındırılması için uzun vadeli bir uluslararası koalisyon oluşturmak,  Mayın temizleme makinelerinin üretiminin yanı sıra yenilikçi yöntem ve teknolojilerin kullanımını genişletmek,  Mayınlı alanlar konusunda kamu bilincini arttırmak ve insanları riskler konusunda bilgilendirmek.

Başbakan, konuşmasını katılımcılara teşekkür ederek sonlandırdı. Katılımcıları konferansın son belgesi olacak Lozan Eylem Çağrısı'na katılmaya davet etti.