Ukrayna Barış Zirvesi başlıyor: Barış formülünün 3 ayağı tartışılacak

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın tamamına yönelik olarak başlattığı topyekûn işgal girişimi karşısında adil bir barışın inşa edilmesi gayesiyle toplanacak olan Ukrayna Barış Zirvesi, 15 Haziran 2024 tarihinde başlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2024 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2024 12:07
https://www.qha.com.tr/

İsviçre Federal Konseyi Başkanı Viola Patricia Amherd, bugün Ukrayna Barış Zirvesi'nin açılışını yapacak. Zirve 15-16 Haziran tarihlerinde İsviçre'nin Bürgenstock kentinde tertip edilecek.

57 DEVLET VE HÜKÛMET BAŞKANI KATILACAK

Temelde, Rusya'nın Ukrayna anakarasına yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn saldırılar ve işgal girişimi karşısında bir barış süreci başlatma, bir güven ortamı tesis etme ve sürece yönelik olarak ileride atılabilecek adımlar için fikirlerin ana hatlarını belirleme hedefiyle toplanan zirveye, dünyanın dört bir yanından 57 devlet ve hükûmet başkanının da aralarında bulunduğu, 92 ülke ve 8 uluslararası kuruluştan oluşan 100 delegasyon katılacak.

Rusya'nın katılmayı reddettiği ve bu sebeple davet edilmediği organizasyon çerçevesinde, tüm katılımcılara Ukrayna'da adil ve sürdürülebilir bir barışa ilişkin vizyonlarını ifade etme fırsatı verilecek.

Öte yandan, Rusya'nın en önemli müttefikleri konumunda olan Belarus ve Çin de zirvede yer almama kararı almıştı.

Barış Zirvesi programı, "barış formülü"nün üç noktası olan nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve insani boyut üzerine genel oturumlar ve tartışmaları öngörüyor.

???? Küresel Barış Zirvesi, 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre'de gerçekleştirilecek ❓ Zirvede hangi konular ele alınacak? ❓ Zirveye Rusya katılacak mı? ❓ Zirvenin toplanma amacı ne? pic.twitter.com/3uRS1c79hM

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 14, 2024

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü'nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti. 

PUTİN'DEN ANLAMSIZ TEKLİF

Rusya'nın yayılmacı emellerle 24 Şubat 2022'de başlattığı savaşı sona erdirmek için toplanan zirve öncesinde Putin, Ukrayna birliklerinin Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporijjya bölgelerinden tamamen çekilmesi ve Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağına dair söz vermesi durumunda görüşmelerin yapılabileceğini belirtti.

Putin, Ukrayna toprak bütünlüğünü yok sayarak ileri sürdüğü ön koşulların yerine getirilmesi durumunda Rusya'nın işgal saldırılarını derhal durdurabileceğini ve Ukrayna kuvvetlerinin güvenli bir şekilde geri çekilmesinin garanti edileceğini beyan etti.