Ukrayna Avrupa Birliği'nden önce NATO üyesi olabilir!

Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada) Birinci Başkan Yardımcısı Oleksandr Korniyenko, Ukrayna'nın AB'den önce NATO'ya üye olabileceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 13:29
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada)  Birinci Başkan Yardımcısı Oleksandr Korniyenko, 7 Ekim 2024 tarihinde Brüksel'de gerçekleşen Avrupa Politika Merkezi Jeopolitik Diyaloğu'na (European Policy Center Talks Geopolitics) katılım sağladı. Diyalog konusu, Ukrayna'nın Avrupa ve Avro-Atlantik entegrasyonu olarak açıklandı. Diyalogda konuşma yapan Korniyenko, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'nden (AB) önce NATO'ya üye olabileceğini dile getirdi.

AB'NİN TÜM GENİŞLEME DALGALARI, AVRUPA SEÇİMLERİNDEN SONRA GERÇEKLEŞİYOR

Korniyenko, AB genişlemelerinin Avrupa seçimlerinden sonra gerçekleştiğini ve bir sonraki seçimin ise 2029 yılında olduğunu ifade etti. Devam eden müzakerelerin dinamikleri ve AB'nin genişleme gelenekleri göz önüne alındığında Ukrayna'nın AB'ye üye olmadan önce NATO'ya katılabileceğini vurgulayan Korniyenko, Ukrayna'nın gelişmelere hazırlıklı olmak için elinden gelen her şeyi yapacağını ifade etti. Ayrıca Korniyenko, resmi hesabından açıklamada bulundu.

I participated in the EPC Talks Geopolitics discussion at the @epc_eu. The main topic was Ukraine's European and Euro-Atlantic integration. Indeed, we will gain a lot from membership in the #EU and #NATO. However, we also have much to offer the Union and the Alliance, including… pic.twitter.com/J3YOtcJr8n

— Oleksandr Korniyenko (@OlekKorn) October 7, 2024

YENİ NATO GENEL SEKRETERİ MARK RUTTE, İLK ZİYARETİNİ UKRAYNA'YA GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

1 Ekim 2024 tarihinde NATO Genel Sekreteri olarak göreve başlayan Mark Rutte, yurt dışına ilk ziyaretini 3 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna'ya gerçekleştirmiş ve  Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile görüşmüştü. 

Mark Rutte, basın toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada "Ukrayna'nın kazanmasını sağlamanın önceliği olduğunu" vurgulamıştı. Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda NATO'nun destek sağlamasının yollarını ele alan Rutte, konuşmasında "Ukrayna NATO'ya her zamankinden daha yakın ve siz İttifakımızın bir üyesi olana kadar bu yolu izlemeye devam edeceğiz. Bu günü dört gözle bekliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, NATO sizin ve bizim güvenliğimiz için Ukrayna'nın yanındadır." ifadelerini kullanmıştı.

SLOVAKYA BAŞBAKANI ROBERT FİCO, UKRAYNA'NIN NATO ÜYELİĞİNİ KABUL ETTİRMEYECEĞİNİ  BELİRTMİŞTİ

Rus yanlısı Slovakya Başbakanı Robert Fico, verdiği bir röportajda Ukrayna'daki savaşın Batı tarafından istendiğini ve sadece “Rusları dize getirmek” istedikleri için devam ettiğini öne sürmüştü. Başbakan Fico, komşuları Ukrayna'yı desteklediklerini fakat devam eden çatışmaların askeri yollarla çözülemeyeceğini ifade etmişti. Fico, "Slovakya Cumhuriyeti'nin Başbakanı olduğum sürece, parti başkanı olarak üzerinde siyasi kontrolüm olan milletvekillerini Ukrayna'nın NATO üyeliğini asla kabul etmemeleri için yönlendireceğim." ifadelerini kullanmıştı.

Slovakya Başbakanı Robert Fico, 7 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal ile yaptığı görüşmede de "Açık söylüyorum, Ukrayna'nın NATO üyeliği konusuna soğuk bakıyoruz ama AB konusunda sizi yüzde 100 destekliyoruz. Üyeliğiniz bizim için önemli ve değerli olacak." ifadelerini kullanmıştı.