Ukrayna 3 bin 767 vatandaşını Rus esaretinden kurtardı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takası sonucunda ülkeye geri getirilen Ukrayna vatandaşlarının sayısına dair açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 15:41
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takası sonucunda 3 bin 767 Ukrayna vatandaşının Rus esaretinden kurtarıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy açıklamasında, “İşkence, aşağılama ve açlık; Ukrayna vatandaşları, Rusya hapishanelerinde bu muameleye maruz bırakılıyor. 3 bin 767 Ukraynalı kadın ve erkeği eve geri getirmeye başardık. Neredeyse hepsi uzun süreli tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyuyor. Rusya, binlerce insanımızı yasa dışı olarak alıkoyuyor ve çocuklarımızın zorla yeniden yerleştirilmesine devam ediyor." dedi.

Açıklamada, Ukrayna'nın Rus işgal güçleri tarafından alıkonulan vatandaşlarını bulmak için elinden gelen her şeyi yaptığını ancak Rusya’nın esirlerin yerini gizlediği vurgulanarak uluslararası topluma Ukrayna vatandaşlarının Rus esaretinden kurtarılması konusunda yardım çağrısı yapıldı.

58. ESİR TAKASI

Ukrayna Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezi, 18 Ekim 2024 tarihinde Rusya ile esir takası gerçekleştirildiğini ve bu kapsamda Rus esareti altındaki 95 Ukrayna askerinin daha evine döndüğünü açıkladı.

24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna ile Rusya arasında yapılan 58. esir takası sonucu Ukrayna'ya dönen 95 kişilik grubun; Mariupol, Donetsk, Lugansk, Kıyiv, Harkiv (Kharkiv), Çernigiv (Chernihiv) ve Herson (Kherson) bölgelerinde görev yaparken esir düşen askerlerden oluştuğu belirtilirken, 26'sının subay, 69'unun ise er ve erbaş olduğu kaydedildi.