Ukrayna 2030'a kadar AB'ye katılabilir

AB'nin Kıyiv Büyükelçisi Katarina Mathernova, Ukrayna'nın AB'ye üyeliğinin 2030 yılına kadar gerçekleşebileceğine inanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 15:27
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği'nin (AB) Kıyiv Büyükelçisi Katarina Mathernova, Ukrayna'nın 2030 yılına kadar AB'ye üye olabileceği açıklamasında bulundu.

European Pravda haber sayfasına verdiği röportajında, Ukrayna'nın AB'ye katılma girişimiyle matrisin kırıldığını ifade eden Mathernova, kırılmanın 24 Şubat 2022 tarihinde tam ölçekli savaşın başladığı ilk günlerde yapılan başvuru ile gerçekleştiğini ifade etti.

"UKRAYNA'NIN AB'YE KATILMA HEDEFİ GERÇEKÇİ"

Röportajında "Daha önceki röportajlarımda birkaç kez söylediğim gibi, Başkan Michel tarafından belirlenen 'Ukrayna'nın bu on yılın sonuna kadar AB'ye katılımı' hedefinin gerçekçi olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullanan Mathernova, 2030'a kadar AB üyeliğinin gerçekleşebileceğine inandığını belirtti.

Büyükelçi, Ukrayna'nın AB üyelik sürecinin ilerleyişini ise “Zaman alan sadece müzakerelerin teknik süreci değil. Aynı zamanda tüm üye ülkelerin siyasi onayını da almanız gerekiyor çünkü yeni bir üyenin kabul edilmesi AB anlaşmasının değiştirilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla, üye devletlerin her biri tarafından gerekli olan formatta onaylanması gerekir ve bu her zaman zaman alır. 2004'teki genişlemede bu süreç yaklaşık bir buçuk yıl sürmüştü.” cümleleriyle özetledi.