UCM Başsavcısı Kerim Han'dan Ukrayna ziyareti

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü topyekûn işgal girişimi kapsamında gerçekleştirdiği savaş suçlarının soruşturmasına destek vermek amacıyla bugün Kıyiv'i ziyaret edecek.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 16:38
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'da başlattığı topyekûn saldırı kapsamında Ukraynalı çocukların işgal altındaki bölgelere ve Rusya'ya kaçırılmasından sorumlu olan Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında ömür boyu yakalama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), savaş suçlarına yönelik takibini ve çalışmalarını sürdürüyor.

Buna bağlı olarak UCM Başsavcısı Kerim Han, işgalci Rusya'nın Ukrayna'da gerçekleştirdiği savaş suçlarıyla ilgili adalet arayışlarına destek vermek amacıyla bugün Kıyiv'e gideceği belirtildi. Han'ın Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin ile görüşme yapacağı ve aynı zamanda 8 Temmuz 2024 tarihinde Rusya'nın hedef aldığı Ohmatdıt Çocuk Hastanesini ziyaret edeceği ifade edildi.

Han, Rusya'nın geniş çaplı işgal girişimiyle gerçekleştirdiği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlatacağını dile getirmişti. 

MART 2023'TE YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

UCM, Mart 2023'te, Ukrayna'da işlenen suçlara ve Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılmasına ilişkin olarak yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında savaş suçu işlemeleri nedeniyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu. Bu kapsamda mahkeme Putin ve Belova'nın UCM'ye taraf olan ülkelerde bulunmasıyla birlikte tutuklanacağını ifade etti.