Rusya'ya net çağrı: Zaporijjya Nükleer Santrali’nden çekilmeli

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Rusya’nın Zaporijjya Nükleer Santrali’nde bulunan asker ve personelini geri çekmesi çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 17:32
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 17:32
https://www.qha.com.tr/

UAEA Genel Konferansı 68. Oturumu'nda "Ukrayna'da nükleer güvenlik, güvenlik ve garantiler" kararı onaylandı. Belge, UAEA’nın 52 üye ülkesi tarafından ortaklaşa olarak yazıldı. Kararda, Zaporijjya Nükleer Santrali de dahil olmak üzere Ukrayna nükleer enerji santrallerinin Ukrayna'nın tam egemen kontrolü altında çalışması gerektiği vurgulandı.

UAEA, Rusya’nın askerî ve sivil personelinin Zaporijjya Nükleer Santrali’nden derhal çekilmesi ve tesisin güvenliğinin sağlanması için Ukrayna makamlarının kontrolüne geri verilmesi çağrısında bulundu.

Ayrıca Ukrayna nükleer santrallerinin işletilmesinin yanı sıra, nükleer tesislerin güvenli bir şekilde işletilmesini sağlamak için UAEA'nın Ukrayna'ya yönelik teknik yardımının sürdürülmesi, destek ve ilgili programlara daha fazla siyasi ve maddi destek sağlanması gerektiği kararına varıldı.

ZELENSKIY’DAN UAEA KARARINA DAİR AÇIKLAMA

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

 “Ukrayna'nın Zaporijjya Nükleer Santrali üzerinde tam kontrolü yeniden ele geçirmesi ve Rus birliklerini ve personelini ZNPP'den çekmesi gerekliliğini yeniden teyit eden bir kararı kabul ettiği için Uluslararası Atom Enerji Ajansı Genel Konferansı'na minnettarım. Rusya, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan nükleer santrali çalan, askeri üsse dönüştüren ve kıtamıza ve dünyaya karşı nükleer şantaj yapmak için kullanmaya devam eden dünyadaki tek terörist rejimdir. Sadece kolektif kararlılık ve ilkeli eylemle Rusya'yı durdurmaya zorlayabiliriz. Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'na ve ortak insan ilkelerine bağlı kalan her devlet, uluslararası barış ve güvenlik adına bununla ilgilenmelidir.”

SANTRAL, MART 2022'DEN BERİ RUS İŞGALİ ALTINDA

Rus işgal güçleri, 4 Mart 2022 tarihinde tüm uluslararası normları ihlal ederek Zaporijjya Nükleer Santrali'ni ele geçirdi. Rusya, santrale asker ve askerî teçhizat yerleştirerek nükleer santrali kalkan olarak kullanıyor.

I am grateful to the IAEA General Conference for passing a resolution on the Zaporizhzhya NPP that reaffirms the need for Ukraine to regain full control of the plant and withdraw Russian troops and personnel from ZNPP. Russia is the only terrorist regime in the world that has…

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 20, 2024