Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), Ukrayna'nın milli şairi Taras Şevçenko'nun eserlerinin Türkiye Türkçesi'ne tercümesini içeren kitabın tanıtımı için 18 Eylül 2023 tarihinde saat 14.00’te Ankara'daki TÜRKSOY Genel Sekreterliğinde bir etkinlik düzenleyecek. Düzenlenen etkinlikte, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev bulunacak.
Etkinlikte konuşmacılar arasında Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kobzar kitabının Redaktörü Doç. Dr. Bülent Hünerli ve Çevirmen Doç. Dr. Tudora Arnaut yer alacak.
TARAS ŞEVÇENKO KİMDİR?
Geride bıraktığı eserleri ile Ukrayna edebiyatının ve milli kültürünün temel taşlarını oluşturan Taras Şevçenko, Ukrayna’nın dünya edebiyatında yer almasını sağlayan en önemli şairlerden birisi.
Taras Şevçenko, Kıyiv’in Morintsi köyünde 9 Mart 1814’de toprak sahibi Pavlo Engelhardt’a ait köle bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve küçük yaşta yetim kaldı. Şevçenko, köydeki diğer okuma yazma bilenlerden okumayı öğrendi ve zaman buldukça resim yapmaya başladı.
Pavlo Engelhardt, kendisine hizmet eden Şevçenko’nun sanatsal yeteneklerini fark edip onu St. Petersburg’da ressam Vasıl Şiriaev’in yanına 4 yıl boyunca çırak olarak gönderdi. Şevçenko, burada Ukraynalı sanatçı İvan Soşenko ve 5 Mayıs 1838’de Şevçenko’nun özgürlüğünü satın alacak olan profesör Karl Briullov ile tanıştı. Karl Briullov, Şevçenko’yu özgürlüğüne kavuşturdu. Aynı yıl Briullov rehberliğinde öğrenciliğe başlayan Şevçenko, Sanat Akademisi öğrencisi olarak derslere başladı.
Taras Şevçenko’nun 18 Nisan 1840’ta sadece Ukrayna edebiyatı tarihinde değil, aynı zamanda Ukrayna halkının bilincinde de büyük önem taşıyan "Kobzar" adlı ilk şiir kitabı yayımlandı. 8 şiirden oluşan kitap, Ukrayna toplumu üzerinde büyük bir etki yarattı. Şevçenko’dan sonraki nesilden en çok bilinen Ukraynalı şair İvan Franko, Taras Şevçenko’nun "Kobzar" adlı eseri için "Kobzar onun anlaşılır taze, temiz, su gibi akıcı anlatımını ortaya çıkarmıştır. Onun sanatsal anlatımındaki berraklık, derinlik ve zariflik daha önce Ukrayna yazarlarında görülmemiştir." diyor.
Eserleri ve kendisi Ukraynalılar tarafından çok sevilen Taras Şevçenko’nun hayatı sürgünlerde, kamplarda ve hapishanelerde geçti, yaşadığı talihsiz, acılı hayatı Ukrayna edebiyatında tarifsiz bir etki yarattı.
Eserleri modern Ukrayna edebiyatına temel olan Şevçenko'nun şiirleri, Ukrayna’nın milli bilincinin gelişmesine büyük katkı sağladı. Ve onun etkisi birçok alanda, edebiyatta, entelektüel yaşamda ve geleneksel yaşamda hala hissediliyor.