Türkiye boğazlardan Birleşik Krallık’ın Ukrayna'ya bağışladığı gemilerin geçmesine izin vermeyecek

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Birleşik Krallık’ın Ukrayna'ya bağışladığı mayın tarama gemilerinin boğazlardan geçmesine izin vermeyeceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2024 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2024 16:41
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Birleşik Krallık’ın Ukrayna'ya bağışladığı mayın tarama gemilerinin (modernize edilmiş Sandown sınıfı mayın avcıları Çernigiv & Çerkası) Türk Boğazlarından Karadeniz'e geçmesine izin verildiği yönündeki haberleri yalanladı.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI, MONTRÖ ANLAŞMASINI NEDEN OLARAK GÖSTERDİ

İletişim Başkanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, “Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik özel askeri operasyonunu derhal 'savaş' olarak nitelendirdi ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19. maddesi uyarınca, Boğazları savaşan tarafların (Rusya ve Ukrayna) savaş gemilerine kapattı. Montrö Sözleşmesi'ni 1936'dan bu yana tarafsız ve titizlikle uygulayan Türkiye, Karadeniz'de gerilimin tırmanmasını önlemek için bu savaş boyunca da sarsılmaz kararlılığını ve ilkeli duruşunu sürdürüyor. İngiltere'nin Ukrayna'ya bağışladığı mayın arama gemilerinin savaş devam ettiği sürece Türk Boğazlarından Karadeniz'e geçişine izin verilmeyeceği ilgili müttefiklerimize gerektiği gibi bildirildi” ifadelerine yer verildi.