Türk Büyükelçiliğinden Ukrayna Bayrak Günü kutlaması

Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçiliği yayımladığı mesajla, Ukrayna Bayrak Günü'nü kutladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 10:34
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’da 23 Ağustos tarihi, her yıl Devlet Bayrak Günü olarak kutlanıyor.

Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçiliği, Ukrayna'nın Devlet Bayrak Günü vesilesiyle bir paylaşımda bulunarak kutlama mesajı yayımladı.

Büyükelçiliğe ait resmî sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

Ukraynalı dostlarımızın Milli Bayrak Günü kutlu olsun!

Ukraynalı dostlarımızın Milli Bayrak Günü kutlu olsun! ???????? З Днем Державного прапора України! pic.twitter.com/WOPxM26Psm

— Türkiye in Ukraine (@TCKievBE) August 23, 2024

UKRAYNA BAYRAK GÜNÜ

???????? 23 Ağustos Ukrayna Bayrak Günü kutlu olsun pic.twitter.com/wrVvqtr9Lw

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 23, 2024

Ukrayna’da her 23 Ağustos günü Devlet Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Ukrayna devletinin yüzyıllara dayanan tarihini anmak ve devlet sembollerine yönelik saygıyı teşvik etmek amacıyla dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, 23 Ağustos 2004 tarihinde Ukrayna Bayrak Günü’nün ilan edilmesine dair bir karar imzaladı.

Ardından ülkede her sene Ukrayna Bayrak Günü kutlanmaya başladı.

Bayrakta üstteki mavi şerit gökyüzünü (barışı), alttaki sarı şerit ise buğday tarlalarını (refahı) simgeliyor. Sarı-mavi bayrak SSCB döneminde milliyetçilik simgesi olarak görülerek yasaklanmıştı. Ancak bağımsızlık kazanıldıktan sonra Ukrayna Parlamentosunun 28 Ocak 1992 tarihli kararı ile sarı-mavi bayrak devlet bayrağı olarak kabul edilmişti.

Ukrayna Bayrak Günü, 3 yıldırr Rusya’nın başlattığı topyekûn işgal saldırısının gölgesinde kaydediliyor. Bugün Ukrayna bayrağı, Ukrayna halkının mücadelesinin ve yenilmezliğinin, ulusal birliğin, onurun ve haysiyetin bir sembolü haline geldi. Rus işgali altında yaşayan Ukrayna vatandaşları ise Ukrayna bayrağının şehirlerinde ve köylerinde yeniden özgürce dalgalanacağı anı sabırsızlıkla bekliyor.