TBMM Başkanı Şentop: Ateşkesin sağlanması için gayretlerimize devam edeceğiz

Ukrayna ve Rusya Ombudsmanlarını Ankara'da bir araya gelen toplantıda TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Ateşkesin sağlanması için gayretlerimize devam edeceğiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2023 22:33
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2023 22:33
https://www.qha.com.tr/

Ankara'da bugün başlayan Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı 2023 çerçevesinde Ukrayna ve Rusya Ombudsmanları bir araya geldi. İkili başlayan görüşmeye daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Mustafa Şentop ve Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da katıldı.

???? Ukrayna ve Rusya Ombudsmanları Ankara'da bir araya geldi TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Ateşkesin sağlanması için gayretlerimize devam edeceğiz ???? https://t.co/6xdVAMhklx pic.twitter.com/WfIme8Gjaz

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) January 11, 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Ukrayna ve Rusya yetkilileriyle yaptığı görüşmede Türkiye’nin savaştaki arabuluculuk rolüne dikkat çekti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, savaşın bir an önce sonlanması için diplomatik bir çaba yürüttüğünü belirten Şentop,şu ifadelere dikkat çekti:

“Bu savaşın dinamikleri farklı ve çoktur. Ama en önemli mesele bir yıkımın olması, sivillerin ölmesi. İlk hedef insani ateşkesin sağlanması olmalıdır. Bu durumda bazı sonuçlar alabiliyoruz, Tahıl koridoru Anlaşması, esir takası ile ilgili çalışmalar yapıldı. İnşallah bu yönde ateşkesin sağlanması için gayretlerimize devam edeceğiz”

Şentop can güvenliği tehlikesi yaşayan sivillere gereken yardımların sağlanmaya devam edeceğini bildirdi. 

UKRAYNA'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Görüşmede, Ukrayna Obdusmanı Dmıtro Lubinet, Türkiye’ye Tahıl Koridoru Anlaşması ve esir takası için yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla teşekkür etti.

Rusya Federasyonu İnsan Hakları Yüksek Komiseri Tatiana Moskalkova ise Şentop’un insani ateşkes ifadelerine işaret ederek, “İnsanın en temel ve en önemli hakkı, hayatı ve sağlığıdır” ifadesine yer verdi. Moskalkova, yaralıların ve sivillerin iadesi için Türkiye’ye teşekkür etti.