Stoltenberg, Ukrayna'nın Kursk operasyonuna ilişkin ilk kez konuştu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik sınır ötesi operasyonunun meşru olduğunu ve Kıyiv’in kendini savunma hakkı kapsamında olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 11:46
https://www.qha.com.tr/

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik operasyonuna ilişkin ilk kez konuştu.

Almanya merkezli Welt am Sonntag gazetesine konuşan Stoltenberg, Kursk bölgesine yönelik operasyonun meşru olduğunu ifade ederek "Ukrayna'nın kendini savunma hakkı var ve uluslararası hukuka göre, bu hak sınırda sona ermiyor." dedi.

Ayrıca Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'nın planları hakkında önceden bilgilendirilmediğini ve bunlarda bir rol oynamadığını söyledi.

Kursk operasyonunun da tüm askerî operasyonlar gibi riskler taşıdığını ancak Ukrayna'nın kendi kararı olduğunu dile getiren Stoltenberg  "Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), operasyonun amacının sınır ötesinden gelecek Rus saldırılarını önlemek için bir tampon bölge oluşturmak olduğunu açıkça belirtti." ifadelerini kullandı.

KURSK’TAKİ OPERASYON DEVAM EDİYOR

Ukrayna tarafından Rusya’nın Kursk bölgesine 6 Ağustos 2024 tarihinde başlatılan beklenmedik sınır ötesi operasyon sonrası, bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Kıyiv’de 27 ağustos'ta düzenlenen “Ukrayna 2024: Bağımsızlık” adlı forumunda konuşan Başkomutan Oleksandr Sırskıy, Kursk bölgesinde güvenlik bölgesi oluşturulurken Ukrayna ordusunun halihazırda bölgedeki 100 yerleşim yerini kontrol altına aldığını ve 594 Rus askerini esir aldığını açıklamıştı.