Stalin'e boyun eğmeyen Ukrayna halkının suni açlıkla sınandığı Holodomor Soykırımı

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2022 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2022 12:55
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna halkı, 1932-1933 yıllarında Stalin rejimince suni açlıkla Holodomor Soykırımına maruz bırakıldı. Sovyet diktatörü Stalin’e boyun eğmeyen Ukrayna halkının açlıkla sınandığı bu soykırımda, 4 milyona yakın insan hayatını kaybetti. Ukrayna’da her yıl kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak kaydediliyor.

Ukrayna’da 1932-33 yılları arasında “Holodomor” adı verilen korkunç bir soykırım felaketi yaşandı. Holodomor Soykırımı, Ukrayna halkına, tarihi soykırımlarla ve katliamlarla dolu Stalin Rusyası tarafından yaşatılan suni açlık hadiselerine verilen bir isim. Ülkede her yıl kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü kaydediliyor. Holodomor Soykırımı, milyonlarca insanın açlıktan öldüğü bir felaket olarak tarihe geçti. Ukrayna halkının karşı karşıya kaldığı açlık felaketi, Ukraynalıları yok etmeye yönelik Komünist Partisi Merkez Komitesi (Bolşevikler) Başkanı Josef Stalin rejiminin uyguladığı politikaların bir sonucuydu.

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

YAKLAŞIK 4 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBETTİ!

Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken buna karşı Rusya, Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

HOLODOMOR KURBANLARINI ANMA GÜNÜ

26 Kasım 1998’de dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile Kasım ayının son cumartesi günü “Holodomor Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan edildi. Ülkede daha sonra 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holodomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi halinde ceza verilmesini öngören yasa da kabul edildi.

Holodomor süresince insanların bütün yiyecekleri ve hayatta kalabilmelerini sağlayan her şey ellerinden alınıyordu. Ukrayna’daki açlık çeken bütün bölgeler askerlerle çevriliydi, kimsenin kurtarılmaması ve bu bölgelere hiçbir yardımın geçmemesi için Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bütün sınırları kapatılmıştı. Bu, silahı açlık terörü olan komünist hükumetin Ukrayna halkına karşı başlattığı gerçek bir savaştı.

HER GÜN 34 BİN, HER SAAT 1440, HER DAKİKA 24 İNSAN!

Bilim adamlarının açıkladığı rakamlara göre çoğunluğu Holodomor sırasında 3-7 milyon insanın hayatını kaybetti. Haziran 1933’te her gün 34 bin kişi, her saat bin 440 kişi ve her dakika 24 insan hayatını kaybediyordu. Bu ürkütücü bilanço, bir ülke nüfusu kadar insanın yarım yılda yok olduğunu gösteriyor. Neredeyse her Ukraynalı aileden insanlari bu felaket sonucunda yaşamını yitirdi.

Bu suçun boyutları ve sebepleri uzunca bir süre insanlardan ve dünya kamuoyundan saklanmaya çalışıldı. Sovyetler döneminde Holodomor ile ilgili herhangi bir hatırlama durumunda insanlara hapis cezası veriliyordu.

STALİN REJİMİ, NEDEN UKRAYNA HALKINI AÇLIĞA MAHKUM ETTİ?

Stalin rejiminin Ukrayna halkını açlıkla imtihan etmesinin en önemli nedeni, Ukrayna köylüsünün, Stalin’in karşı devrim olarak gördüğü kolektif çiftliklere karşı çıkmalarıydı. Ayrıca Ekim Devrimi sırasında Ukrayna, bağımsızlığını ilan edip 1917-1920 yıllar arasında Bolşeviklerin rejimiyle mücadele ediyordu. Bolşevikler kazandı ama SSCB’nin en güçlü, ayaklanmaya hazır olan ikinci ülke olduğunu biliyordu. Bu durum Komünist rejiminin varlığını tehlikeye atıyordu. Nitekim, 1991’de Ukrayna bağımsızlığını ilan etmişti. Ukrayna’nın direnişini yıkmak için rejim en korkunç yolu seçmiş ve 20’nci yüzyılın ortasında insanları açlığa mahkum etmişti.

HOLODOMOR MEKANİZMASI NASIL UYGULANDI?

Holodomor mekanizması, 1920’lerde Stalin’in başkanlığındaki Moskova Komünistleri tarafından başlatılmıştı. 1928 yılının Ocak ayında komünistler tahıllara el koymaya başladı. Devlet, çiftçilerin hasatlarının çoğunu değerinin çok altında fiyatlarla aldı. Aynı zamanda rejim, “kulak” olarak adlandırdığı zengin köylü sınıfına karşı bir kampanya başlattı. Bu kampanya ile mülklerin ve toprağın müsaderesini ve köylülerin tahliye edilmesini öngörüyordu. Bu insanların çoğu Sovyetlerin Batı ve Kuzey taraflarına sürgün edildi.Ardından, komünizmin baskıcı karakteristiği gereği, bağımsız özel çiftlikler, “kolhoz” olarak adlandırılan devlet kamu çiftliklere dönüştürülmeye zorlandı.

Ukrayna halkının hafızasında derin izler bırakan bir diğer olayda komünist rejimce çıkarılan, “5 başak kanunu” idi. Ufak bir miktar tahılı toplayan kişiye bile hapis cezası veriliyordu. Hükumet, evlerdeki buğday, yiyecek ve evcil hayvanlara el koymak için özel gruplar oluşturmuştu. Kampanya, polis, güvenlik güçleri, yerel Komünist Parti üyeleri ve Komünist Gençlik kolları üyelerinin tüm personelini kapsıyordu. Bu süreçte, Ukrayna dilinde eğitim veren okullar kapanıyor, bilim insanları ve aydınlar zulüm görüyordu.

CANİ VE KATİL STALİN!

Sovyet diktatörü Josef Stalin’in kararına göre Ukrayna’nın açlık çeken bölgelerinde yaşayan köylülerin, Sovyetler Birliğinin diğer bölgelerine çıkmaları yasaktı. 1933 yılının Haziran ayında Ukrayna’da yaşanan açlık zirveye ulaştı ve istatistiklere göre Haziran ayında Ukrayna’da 1 milyondan fazla insan öldü.

HOLODOMOR, SOVYETLERDEN AYRILMAK İSTEYEN UKRAYNA’YA ÖDETİLEN İNSAFSIZCA BİR BEDELDİ

Suni bir şekilde bir milleti yok etmeye yönelik oluşturulan Holodomor, Sovyet Rusya’dan ayrılmak istediği için Ukrayna’ya karşı uygulanan bir cezaydı. Amaçları Ukraynalıları korkak ve uysal bir millete çevirmekti. Ancak Ukrayna halkı, bu baskı ve acı ile dolu tarihi hafızasında diri tuttu. Ukrayna bağımsızlığını ilan ettikten sonra Ukraynalılar, Holodomor kurbanlarını anma ve bu soykırım faciasını gündeme getirme fırsatı buldu.

UKRAYNA HER YIL KASIM AYININ SONUNDA HOLODOMOR KURBANLARINI ANIYOR

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Soykırımı, uluslararası kamuoyunun da gündeminde. Günümüzde Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay Peru, Romanya, İrlanda, Moldova gibi pek çok ülke ve Avrupa Parlamentosu Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.