Son yılların en büyük insan yapımı felaketi: Tam bir yıl önce Rusya Kahovka Barajı'nı patlattı

İşgalci Rusya, tam bir yıl önce Kahovka Barajı'nı patlatarak bir savaş suçuna daha imza attı. Rusya’nın sebep olduğu felakette çok sayıda insan hayatını kaybetti veya kayboldu. Felaketten etkilenen insanların sayısı hâlâ tam olarak tespit edilemedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2024 22:03
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 22:03
https://www.qha.com.tr/

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, tam bir yıl önce 6 Haziran 2023 tarihinde Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali suya gömüldü. Herson bölgesinin 600 kilometrekarelik kısmı sular altında kaldı.

Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatması dünya basınında tepki toplamıştı. Büyük yankı uyandıran olayda, bölgede yaşayan Ukraynalılar meydana gelen sel felaketi yüzünden evsiz kaldı. Çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti veya kayboldu.

"ŞU ANDA ÖLÜ SAYISINI TAM OLARAK TESPİT ETMEK BİLE İMKANSIZ"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kahovka Barajı’nın havaya uçurulmasıyla meydana gelen bu insan yapımı felaketinin birinci yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama paylaştı. Açıklamada Zelenskıy, “Bu kasıtlı ve hesaplanmış bir suçtu; bölgemizin insanlarına, doğasına karşı işlenen en büyük suçlardan biriydi. Şu anda ölü sayısını tam olarak tespit etmek bile imkansız, çünkü en ağır darbeyi Herson bölgesinin işgal altındaki kısmı aldı. Toplamda en az on binlerce insan etkilendi ve yüz binlerce insan içme suyundan mahrum kaldı. Ukrayna'nın geniş alanları sular altında kaldı ve diğer şeylerin yanı sıra Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporijjya Nükleer Santrali'nin istikrarlı olarak çalışmasını sağlayan Kahovka Barajı yok edildi. Bu suçun doğrudan sonuçları Karadeniz bölgemizin komşu ülkelerinde bile hissedildi.” ifadelerine yer verdi.

Bir yıl içinde Ukrayna’nın Rusya’nın sebep olduğu bu felaketin sonuçlarının bir kısmını ortadan kaldırmayı başardığını belirten Zelenskıy, insanları kurtaran, barınma sağlanmasına yardım eden ve içme suyu tedarikini yeniden sağlayan herkese teşekkür etti.

Rusya’nın mutlaka işlediği bu korkunç suçtan sorumlu tutulması gerektiğini belirten Zelenskıy, “Rusya'nın bu ve insanlara, insanlığa ve tüm canlılara yönelik kasıtlı olarak işlediği diğer savaş suçlarından dolayı adalete teslim edilmesini sağlamak önemli bir iştir. Ukrayna'ya adaleti getirmek ve ülkemizi yeniden inşa etmek için çalışan herkes bir yaşam savunucusudur.” dedi.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran 2023 tarihinde gece saatlerinde Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Kahovka Barajı, geniş çaplı sandırısın en başından beri Rus işgal güçlerinin kontrolü altındaydı. Patlamada, baraj ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildi ve baraj gölündeki sular hızla aşağıya doğru akmaya başladı. Kısa süre sonra Kahovka Barajı yakınlarında ve aşağısında bulunan yerleşim yerleri suya gömüldü.

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Öte yandan Rus işgali altında bulunan yerleşim yerlerinde tahliye yapılmıyordu. 

İŞGALCİLER, RUS PASAPORTU OLMAYANLARA TAHLİYE İZİN VERMEDİ!

Kahovka Barajı patladıktan sonra gönüllüler, Rus işgali altında bulunan ve sular altında kalan Oleşkı, Kahovka, Nova Kahovka kentlerinde ve diğer yerleşim yerlerinde toplanma noktaları belirledi ve bu noktalardan insanları alarak onları başka bölgelere sevk etmeye çalıştı. Ancak Rus işgal güçleri, gönüllülerin tahliye çalışmalarına engel oldu. ZMİNA İnsan Hakları Merkezine konuşan gönüllüler, Rus işgal güçlerinin araçları durdurmaya ve insanlardan Rus pasaportları talep etmeye başladığını, Rus pasaportuna sahip olmayanların yerleşim yerlerinden ayrılmasına izin verilmediğini anlattı. Gönüllüler, tahliye olamayan insanların günlerce evlerin çatılarına sığınmak zorunda kaldığını belirtti. Bu nedenle birçok insan hayatını kaybetti.