Sır gibi saklanan operasyon: Zelenskıy ABD'ye nasıl gitti?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın dünya kamuoyu tarafından yakından takip edilen Amerika Birleşik Devletleri ziyaretine nasıl gittiği ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2022 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2022 11:40
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının ardından ilk kez yurtdışına çıktı. İlk kez ABD'nin başkentine giden Zelenskıy'ın sağ salim Washington'a ulaşması için çok gizli bir operasyon yürütüldüğü ortaya çıktı. NATO ve ABD'ye ait savaş uçaklarının da devreye girdiği öğrenildi.

İLK ROTA POLONYA

Zelenskıy'ın güvenliği için son ana kadar sır gibi tutulan ABD ziyereti, ilk önce Polonya'nın Rzesow kentinde başladı. ABD'ye ait Boeing C-40 askeri uçağı yerel saatle 08:15'de Zelenskıy'ı Avrupa'dan ABD'ye görütmek için havalandı.

ALMAN CASUS UÇAĞI GÖREVDE

Zelenskıy'ı taşıyan uçak kalkıştan bir saat önce Rus denizaltılarının devriye gezdiği tehlikeli genişlikteki Kuzey Denizi'ne Almanya Boeing AWACS casus uçağını gönderdi.

SAVAŞ UÇAĞI EŞLİK ETTİ

Zelenskıy'ın uçağı Birleşik Krallık üzerinden geçerken ABD Hava Kuvvetlerine ait bir F-15 savaş uçağı, Birleşik Krallık'taki hava üssünden havalandı. Ukrayna liderinin uçuşuna eşlik etti. F-15 savaş uçağı, Zelenskıy'ı taşıyan uçağın İskoçya'yı geçmesinden kısa bir süre sonra üssüne geri döndü.

OPERASYON BAŞARI İLE TAMAMLANDI

ABD ve NATO'ya ait savaş uçakları ve casus uçaklarının katıldığı operasyon başarı ile tamamlandı. Ukrayna liderini taşıyan uçak Türkiye saati ile 20.00 sıralarında ABD'nın başkenti Washington'da bulunan Joint Base Andrews Askeri Havaalanı'na indi. Şubat ayında başlayan Rus işgalinden bu yana Zelenskıy ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirmiş oldu.