Savaş suçlusu Rus vatandaşlarına yakalama kararı çıkacak mı?

Uluslararası Ceza Mahkemesinin Ukrayna'da altyapı tesisini hedef alan ve Ukraynalı çocukları kaçıranlara destek olan Rus vatandaşları hakkında yakalama kararı çıkarılması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2023 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2023 14:05
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, Ukrayna topraklarındaki sivil ve kritik altyapı tesisi hedefli saldırılarını sürdürürken savaş suçu işlemeye devam ediyor. İşgalciler, Ukraynalı çocukları işgal ettiği topraklara ve Rusya'ya kaçırıyor. Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets yaklaşık bin 500 çocuğun işgalciler tarafından kaçırıldığını duyurdu. 

UCM'DEN RUS VATANDAŞLAR HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKACAK MI?

Bu kapsamda Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Ukrayna topraklarındaki kritik altyapı tesislerini hedef alan saldırılar ve kaçırılan Ukraynalı çocuklar ile ilgili bazı Rus vatandaşlar hakkında yakalama kararı çıkaracağı belirtildi. Reuters'e konuşan isimsiz bir kaynak, UCM savcısının söz konusu savaş suçlarına destek olan Rus vatandaşları hakkında yakalama kararı çıkarılması için soruşturma hakimine başvuracağını kaydetti.

UCM Savcısı Karim Kahan, Ukrayna ziyaretinde özellikle altyapı tesislerine yönelik saldırılarıyla ve Ukraynalı çocukların kaçırılmasıyla ilgilendiğini vurgulamıştı. 

RUS İŞGALİ ALTINDAKİ HERSON'DAN 600'ÜN ÜZERİNDE UKRAYNA VATANDAŞI KAÇIRILDI

Rus işgal güçleri, yerel nüfusu sindirmek amacıyla işgal altında aldığı Ukrayna bölgelerinde insanlara karşı baskı uyguluyor. İşgal altındaki Herson bölgesinde en az 644 Ukrayna vatandaşının Rus işgal güçleri tarafından kaçırıldığı bildirildi.

KrımSOS insan hakları teşkilatı Yönetim Kurulu Başkanı Oleksiy Tilnenko, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Geniş kapsamlı işgal sırasında Herson bölgesinde en az 644 kişi zorla kaybedildi. Çalışmaya başladığından bu yana ‘KrımSOS’un yardım hattına’ Ruslar tarafından esir tutulan bin 251 asker ve siville ilgili başvuru yapıldı." ifadelerini kullandı.

RUSYA, SAVAŞ SUÇLARINI YİNE KABUL ETMEDİ!

Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın söz konusu kararı tanımadığını duyurdu. Ayrıca Peskov, Uluslararası Ceza Mahkemesinin yıllardır Donbas'taki çatışmalara göz yumduğu vurgusu yaparak suçlamada bulundu.