Rusya, tahıl anlaşmasına uymuyor: Pivdennıy Limanı bloke ediliyor!

Ukrayna'nın Pivdennıy Limanı işletmecileri, Rusya’nın, Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin girişimiyle imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşmasına uymadığını söyledi. 

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2023 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2023 16:52
https://www.qha.com.tr/

Rusya, Ukrayna'nın ana limanını kapatarak küresel tahıl fiyatlarını bir kez daha tehdit etme girişiminde bulundu. Ukrayna’nın en büyük kargo limanı Pivdennıy Limanı’nın işletmecilerinin de dahil olduğu Pivdennıy Limanı Yönetim Kurulu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’e mektup yazdı.

RUSYA, TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINA UYMADI!

Pivdennıy Limanı Yönetim Kurulu, Ukrayna Cumhurbaşkanına yazdığı mektupta, Rusya’nın Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin girişimiyle imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşmasına uymadığını beyan etti.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI, UKRAYNA’NIN ÜÇ LİMANINI TAHIL İHRACI İÇİN BELİRLEDİ

Tahıl Koridoru Anlaşması, Ukrayna’nın Odesa, Çornomorsk ve Pivdennıy limanları olmak üzere üç yerden tahıl ihraç etme prosedürünü içeriyor.

RUSLAR, PİVDENNIY LİMANINDA GEMİ DENETİMİNİ REDDEDİYOR

Pivdennıy Limanı Yönetim Kurulu, 29 Nisan 2023 tarihinden bu yana Rus tarafının teftiş için tek bir gemi dahi kaydetmediğini vurguladı. Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya'nın Ukrayna gemilerini yüklenmeden önce denetlemesini zorunlu kılıyor. Pivdennıy Limanı Yönetim Kurulu, "Rus tarafı, denetimleri her gün herhangi bir açıklama yapmadan reddediyor" dedi. 

RUSYA’NIN USULSÜZLÜĞÜ, GIDA FİYATLARINI ETKİLEYECEK

Pivdennıy Limanı, Ukrayna'nın liman altyapısının teknik kapasitesinin yüzde 50'sini oluşturan Ukrayna'nın en büyük limanı durumunda. Rusya’nın Pivdennıy Limanı’nda sürdürdüğü uzlaşmazlığı, Ukrayna’dan ihraç edilebilecek tahıl hacmini önemli ölçüde azaltıyor. Rusya’nın, Pivdennıy Limanı’nda gerçekleştirdiği usulsüzlük, dünya gıda fiyatları, Asya ve Afrika’daki savunmasız nüfuslar üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.

PİVDENNIY LİMANINDA 1,5 MİLYON TON TAHIL VE BİTKİSEL YAĞ BEKLETİLİYOR

Pivdennıy Limanı’nda bulunan işletmeciler, tesislerinde 1,5 milyon ton tahıl ve bitkisel yağın depolandığını ve ihraç edilmeyi beklediğini tahmin ediyor. Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması’na uyma konusundaki isteksizliği göz önüne alındığında, bu mallar sıkışacak ve Ukrayna'nın genel ihracatını daha da azaltacak.

LİMANDA HAFTALARDIR BLOKE EDİLEN, 26 GEMİ BEKLETİLİYOR

Pivdennıy Limanı’nda, 22 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla haftalardır bloke edilmiş 26 gemi denetim için bekliyor. Rusya’nın yarattığı keyfi kriz, ihracatçılara şimdiden 50 milyon dolardan fazla zarara mal oldu. Ancak asıl zarar, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın kalıcılığına ve dünya çapındaki gıda fiyatlarına veriliyor.

PİVDENNIY LİMANI İŞLETMECİLERİ, ZELENSKIY’E ÇAĞRIDA BULUNDU

Pivdennıy Limanı işletmecileri, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ı, Rusya’nın imzaladığı Tahıl Koridoru Anlaşması’nı hiçe saymasına ve uzlaşmazlığa dikkat çekmeye çağırdı. İşletmeciler, Cumhurbaşkanı Zelenskıy’ı anlaşmanın diğer iki tarafı olan Türkiye ve Birleşmiş Milletler’i Rusya’dan anlaşmaya bağlı kalmasını talep etmeye çağırması için harekete geçmeye davet etti.