Rusya'nın yasakları aşmasını önlemek için AB'den Belarus'a ek yaptırımlar

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'daki savaşta işgalci devlet Rusya'ya verdiği destek nedeniyle Belarus'a yönelik ek yaptırım kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2023 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2023 16:38
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB), daha önce Rusya ile işbirliğinden dolayı, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine zarar veren Belarus'tan bazı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulamıştı. Belarus'a yönelik yaptırımlar kapsamında ülke ile ticaret sınırlandırılıp, 5 Belarus bankası uluslararası ödeme sitemi SWIFT'ten çıkarılıp, ülkenin merkez bankasının işlemleri yasaklanıp, finansman akışına kısıtlama getirilmişti.

AB üyesi ülkeler tarafından, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırganlığı gerekçesiyle Belarus'a uygulanan yaptırımların kapsamı genişletildi. AB Komisyonundan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Ukrayna'daki savaşta Belarus'un Rusya'ya verdiği desteğe karşılık olarak ülkeye yönelik daha fazla kısıtlayıcı tedbir alındığı belirtildi.

RUSYA'NIN YAPTIRIMLARI DELMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ HEDEFLENİYOR

Buna göre AB yaptırımları, yeni düzenlemelerle özellikle Rusya'yı hedef alırken Belarus'u da kapsayacak hale getirildi. AB Komisyonunun açıklamasında, bu karar ile Rusya'ya yönelik yaptırımların Belarus üzerinden delinmesinin önlenmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Ayrıca tedbirler kapsamında, Belarus'a ihracat yasağının, ülkenin askeri ve teknolojik gelişimine katkıda bulunan çok sayıda hassas mal ve teknolojiyi kapsayacak şekilde genişletildiği aktarıldı.

Açıklamada, ateşli silahlar ve mühimmat ile havacılık ve uzay endüstrisinde kullanıma uygun mal ve teknolojilere ek ihracat yasağı getirildiği bildirilirken Belarus yaptırımlarının Rusya yaptırımlarıyla uyumlu hale getirildiği kaydedildi.