Rusya'nın Harkiv saldırıları: Amaç tampon bölge oluşturmak

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Rusya’nın muhtemelen Ukrayna sınırı boyunca hızlı bir şekilde "tampon bölge" oluşturmaya çalıştığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2024 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2024 14:07
https://www.qha.com.tr/

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Rus ordusunun Harkiv bölgesindeki saldırılarını değerlendirdi. ISW uzmanları, Rus işgal güçlerinin, Harkiv bölgesinin derinliklerine ilerlemek yerine Ukrayna sınırı boyunca hızlı bir şekilde "tampon bölge" oluşturmaya çalıştığını ileri sürdü.

ISW tarafından 13 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan raporda, Rus birliklerinin Vovçansk'ta hızlı ilerleyişini ve önemli nehirler üzerindeki birçok köprünün yok edildiğine dair yapılan açıklamaları değerlendiren uzmanlar, “Rus birliklerinin, neden Harkiv Bölgesinin kuzey kesiminin derinliklerindeki saldırı operasyonları için Vovça Nehri üzerinden istikrarlı lojistik sağlamak amacıyla kullanmaları gereken köprüleri hedef aldığı anlaşılmıyor. Zırhlı araçların bu bölgeye yerleştirilmesi, Rus birliklerinin hızlı başarılar elde etmeye çalıştığını gösteriyor. Öte yandan Rus birliklerinin, şu anda Vovça Nehri'nin güney kıyısında ve Harkiv bölgesinin kuzey kesiminde daha derinlerde böyle bir başarının elde edilmesi için koşullar yaratmıyor gibi görünüyor. Birlikte ele alındığında bu göstergeler, Rus ordusunun Harkiv bölgesinde veya Harkiv şehri yönünde daha derin kazanımlar elde etmek yerine büyük olasılıkla sınır bölgesinde vaat edilen tampon bölgeyi oluşturmaya çalıştığına işaret ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA TAMPON BÖLGE PLANINI DAHA ÖNCE DİLE GETİRMİŞTİ

Raporda, Vladimir Putin ve diğer Kremlin yetkililerinin sık sık Rusya Federasyonu topraklarını, Ukrayna saldırılarından korumak için işgal altındaki Ukrayna topraklarında bir “tampon bölge" oluşturulması yönünde tekliflerde bulunduğu hatırlatıldı.

Ukraynalı ve Batılı yetkililer de geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Harkiv bölgesinde 10 kilometrelik bir tampon bölge oluşturma niyetinde olduğunu belirtmişti. ISW uzmanları, daha önceki raporlarda söz konusu tampon bölgenin aynı zamanda Harkiv’i Rus birliklerinin topçu menziline getireceğine dikkat çekmişti.