Rusya, Macaristan’ı “dost olmayan” ülkeler listesine dahil etti

Macaristan, Rusya’nın “dost olmayan” ülkeler listesine dahil edildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2023 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2023 12:10
https://www.qha.com.tr/

Çoğunlukla Rus yanlısı tutuma sahip olan Macaristan, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara katıldığı için Rusya tarafından “dost olmayan” bir ülke olarak ilan edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Rusya’nın Budapeşte Büyükelçisi Yevgeniy Stanislavov, “Macaristan, Brüksel'in tüm Rusya karşıtı yaptırım paketlerine imza atarak bunları katı bir şekilde uygulamak zorunda kalıyor. Ve bu nedenle misilleme önlemlerimizin uygulanabileceği Rusya'ya dost olmayan ülkeler kategorisine dahil edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

MACARİSTAN UKRAYNA’YA VERİLEN DESTEĞİ ENGELLİYOR

Macaristan, Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırıları nedeniyle Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların getirilme tekliflerine her seferinde karşı çıkıyor.

Bununla birlikte Macaristan, Avrupa Birliği’nin Avrupa Barış Fonu'ndan Ukrayna’ya sağlamayı planladığı 500 milyon Euro yardımını bloke etmişti. Öte yandan söz konusu yardım, Budapeşte’nin rızası olmadan da Ukrayna’ya gönderilebildi.

Ayrıca Macaristan, Ukrayna'ya silah tedariki için topraklarından geçiş sağlamayı reddetti, Silahlı Kuvvetler için 1 milyon mühimmat alımına katılmak istemedi ve diktatör Vladimir Putin için uluslararası tutuklama emri çıkarılmasına ilişkin AB'nin ortak açıklamasına veto uyguladı.