Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de "Savaş Sırasında Ukrayna'nın Kültürel Mirası" projesinin ara sonuçlarına yönelik olarak 26 Kasım’da bir basın toplantısı düzenlendi. Konferansta uzmanlar, savaş sırasında Ukrayna'nın kültürel mirasına yönelik ihlallerin belgelenmesini ve başta Kırım olmak üzere geçici olarak işgal edilen bölgelerdeki anıtların durumunun izlenmesinin sonuçlarını ele aldı.
"DURUM ÇOK DAHA KÖTÜ"
Tarihçi ve Kırım Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Denıs Yaşnıy, işgalci Rus yönetiminin yıllarca sistematik olarak Kırım’daki kültürel mirası yok ettiğini vurguladı. Öte yandan Ukrayna devletinin kültürel mirasın korunmasına yönelik bir Kırım Özerk Cumhuriyeti devlet organını yeniden faaliyete geçiremediğine dikkat çeken tarihçi, “2014 yılında Kırım'ın işgalinden sonra Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Kırım Özerk Cumhuriyeti Polisi, Savcılığı gibi devlet kurumları yeniden kuruldu. Ancak kültürel mirasın korunması alanında hiçbir zaman merkezi bir kurum oluşturulmadı. Dolayısıyla Kırım'ın kültürel mirası yıllardır ya az sayıda insanın meselesi ya da medyanın konusu olmuştur. Örneğin medyada Kırım’daki kültürel mirasın durumu daha çok Hersones ve Hansaray’ın yok edilmesi ile ilgili haberler üzerinden gündeme getiriliyor. Ancak durum çok daha kötü. Kırım’ın kültürel mirasının yok edilmesi endüstriyel ölçekte gerçekleşiyor." şeklinde konuştu.
Yaşnıy Rus işgalcilerin Ukrayna’ya ait kültürel mirası yok ettikleri bölgelerde ise konutlar, çeşitli tesisler ve yollar inşa ettiğini kaydetti.
800’DEN FAZLA ARKEOLOJİK ALAN ZARAR GÖRDÜ
Kırım Stratejik Araştırmalar Enstitüsü son 6 yıldır, işgal altındaki topraklarda kültürel mirasın durumunu düzenli olarak izliyor. Bu süre zarfında uzmanlar, 800'ün üzerinde arkeolojik alanın zarar gördüğünü ve tahrip olduğunu doğruladılar. Bu alanlar arasında, geç Paleolitik dönemden erken modern zamanlara kadar olan, Ukrayna tarihini anlatan höyükler, yerleşim yerleri ve yeraltı mezarlıkları yer alıyor.