Rusya'dan tahıl ihracatı için kullanılan Odesa Limanı'na saldırı!

İşgalci Rusya, Ukrayna tahıllarının dünyaya açılması için önemli bir merkez olan Ukrayna'nın Odesa Limanı'na füzeyle saldırdı.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2023 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2023 11:11
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, gece saatlerinde tahıl koridoru için önemli bir konuma sahip olan Ukrayna'nın Odesa Limanı'na saldırı düzenledi. Odesa Bölge Askeri İdaresi Sözcüsü Sergiy Bratçuk, saldırıya ilişkin açıklama yaparak, "cehennem gibi bir gece" tabirini kullandı.

"KORKUTMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Rusya'nın Kırım'ı işgalinin ardından Kerç Boğazı üzerinde yasa dışı olarak inşa ettiği ve Ukrayna'nın güneyine asker ve teçhizat sevk etmek için kullandığı köprüde patlama meydana gelmesinin ardından Moskova, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildiğini açıklamıştı. Dün gece yaşanan saldırıya değinen Bratçuk, "Dünyayı, özellikle de tahıl koridoru üzerinde çalışmak isteyen Ukrayna, Türkiye ve ABD'yi korkutmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN ODESA'YA FÜZE SALDIRISI

Odesa Limanı'na düzenlenen saldırı ile ilgili Rusya tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. Rusya'nın Odesa'daki saldırılarda, Oniks tipi Sovyetler Birliği yapımı süpersonik gemisavar seyir füzeleri ve Kh-22 tipi süpersonik gemisavar seyir füzeleri kullandığı öğrenildi. Odesa'ya yönelik saldırılarda, liman ve kritik altyapı tesislerinin hedef alındığı belirtildi.

İşgalci Rusya, dün gece saatlerinde Ukrayna’ya büyük çaplı hava saldırısı düzenledi. Güneyden saldıran işgal güçleri havadan, karadan ve denizden farklı tip füzeler fırlattı ve İran yapımı kamikaze silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullanmıştı.

Ukrayna Hava Kuvvetlerinden bu sabah yapılan açıklamada, "Kritik öneme sahip altyapı tesisleri ve askeri tesisler hedef alındı. Saldırının ana yönü Odesa oldu" ifadeleri kullanılmıştı.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamadı. İhracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Türkiye, Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu.

O tarihten bu yana her 120 günde bir uzatılan tahıl koridoru girişimi, 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya Federasyonu tarafından durduruldu. Anlaşmadan tek taraflı çekildiğini belirten Rusya, güya şartların yerine getirilmediğini ileri sürdü. Savaş suçlusu Rusya, bu kararı ile dünyadaki açlık sorununu daha da belirgin hale getirdi.