Rusya, 85 gün süren Mariupol kuşatması sırasında "aç bırakma taktiği" kullandı

Savaş suçlusu Kremlin rejiminin, 2022'nin başlarında 85 gün süren Mariupol kuşatması sırasında savaş suçu olarak sınıflandırılan "kasıtlı aç bırakma taktiği" kullandığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 14:59
https://www.qha.com.tr/

Rusya’nın 24 Şubat 2022’ta Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı devam ederken Kremlin rejiminin savaş yöntemleri ile ilgili yeni ve çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sunulan yeni bir raporda Rusya'nın açlığı bir savaş silahı olarak kullandığı ifade edildi.

Ukrayna hükümetiyle iş birliği yapan Küresel Haklara Uyum örgütünü avukatlarının Lahey'deki UCM'ye sunduğu bir raporda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında  kullanılan savaş yöntemleri hakkında yeni ve ayrıntılı bir analize yer verildi. Yeni rapora göre Rusya, 2022'nin başlarında Ukrayna'nın Mariupol kentine yönelik 85 günlük kuşatma sırasında "kasıtlı aç bırakma taktiği" uyguladı.

Belgede Rusya ve liderlerinin çok sayıda sivili öldürme ve onlara zarar vermeyi amaçladığı iddia ediliyor.

KUŞATMADA 22 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Tahminlere göre, Rusya’nın Ukrayna'ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattıktan sonra Mariupol şehrinin kuşatılması ve ele geçirilmesi sırasında 22 bin kişi hayatını kaybetti. Kuşatmanın ardından sivil nüfus havanın eksi 10 derece altına düşmesi sonucu birkaç gün boyunca su, doğalgaz ve elektrik gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakıldı.

RUS ORDUSUNDAN DÖRT AŞAMALI KUŞATMA

Küresel Haklara Uyum ortaklarından Catriona Murdoch, “Rusya'nın kuşatmasının dört aşamadan oluştuğunu gördük. Sivil altyapıya yönelik saldırılardan başlayarak elektrik, ısıtma ve su tedariki kesildi. Daha sonra insani tahliyelere izin verilmedi ve insanların tahliye için toplandığı ve insani yardımın dağıtıldığı yerler saldırıya uğradı. Bu sırada bölgeye insani yardımın ulaşması da engellendi.” açıklamasında bulundu.

Murdoch, üçüncü aşamada kalan kritik altyapı tesislerinin, su ve yardım dağıtma merkezlerine yardım için gelen sivillerin hedef alındığını belirtti.

Dördüncü aşamada ise Rusya, kalan altyapı unsurlarını yok etmek veya ele geçirmek için stratejik saldırıları gerçekleştirdi.

RUSYA EN BAŞTAN SİVİL NÜFUSA MERHAMET ETMEMEYİ PLANLIYORDU

Murdoch, Rus işgal güçlerinin Mariupol’de gerçekleştirdiği aşamalı kuşatmasının, Rusya’nın en baştan 450 bin nüfuslu şehri sivillere karşı hiçbir merhamet göstermeden kontrol altına geçirmeyi planladığını sergilediğini kaydetti.

BİNALARIN YÜZDE 90'I TAHRİP EDİLDİ

Raporda, şehirdeki sağlık tesislerinin ve evlerin yaklaşık yüzde 90'ının kuşatma sırasında tahrip edildiği veya hasar gördüğü, gıda dağıtım noktalarının yanı sıra insani tahliye yollarının da bombalandığı belirtiliyor.

RUSYA’NIN İŞLEDİĞİ SAVAŞ SUÇLARI SAYISI ARTIYOR

Kasıtlı olarak aç bırakma ve sivil yaşam için gerekli olanaklardan mahrum bırakma, savaş suçu sayılıyor.

RUSYA'NIN EN YOĞUN BOMBARDIMANLARINA MARUZ KALAN MARİUPOL KENTİ

Ukrayna'nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol, 24 Şubat 2022'de Putin Rusyası'nın başlattığı işgal girişimi ve saldırıların en yoğun yaşandığı bölgelerden birisi. 

Haftalarca karadan, denizden ve havadan bombalanan kentin çoğu kısmı Rus saldırılarında yok edildi. Ukrayna yetkililerinin açıklamalarına göre kentte en az 20 bin sivil hayatını kaybetti. Kentte hayatını kaybedenlerin sayısını gizlemek için Rus işgal güçleri, saldırılarda zarar gören apartmanları, enkaz kaldırma çalışmalarını yapmadan iş makineleriyle yıktı. İşgalciler, hayatını kaybeden insanları toplu mezarlara gömdü.