Rusya, 500 Ukraynalı sağlık görevlisini esir tutuyor

Ukrayna Temsilcisi Yevgen Tsımbalyuk, Rusya’nın Cenevre Sözleşmelerini ihlal ederek yaklaşık 500 Ukraynalı sağlık görevlisini esir aldığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2023 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 11:30
https://www.qha.com.tr/

İşgalci devlet Rusya, uluslararası hukuku hiçe saymaya devam ediyor. Ukrayna Temsilcisi Yevgen Tsımbalyuk, Rusya’nın Cenevre Sözleşmelerini ihlal ederek yaklaşık 500 Ukraynalı sağlık görevlisini esir aldığını ifade etti.

Ukrayna’nın Viyana’daki Uluslararası Kuruluşlar Temsilcisi Yevgen Tsımbalyuk, 8 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi oturumunda Rusya’nın esir aldığı Ukraynalı sağlık görevlilerine dair açıklamalarda bulundu. Tsımbalyuk, “Bir diğer acil konu ise Ukraynalı sağlık personelinin esir alınması. Elimizdeki verilere göre yaklaşık 500 sağlık görevlisi Rusya tarafından esir tutuluyor.” dedi.

ESİR ALINAN SAĞLIK GÖREVLİLERİ SERBEST BIRAKILMALI

Cenevre Sözleşmelerine göre sağlık görevlilerinin özel statüye sahip olduğunu hatırlatan Ukrayna temsilcisi, “Onlar sadece Ukraynalı esirlere sağlık yardımı sağlamak için alıkonulabilirler ve yardımları artık gerekmediğinde serbest bırakılmalılar.” ifadelerini kullandı.

RUSYA SAVAŞ KURALLARI AĞIR BİR ŞEKİLDE İHLAL EDİYOR

Tsımbalyuk, Uluslararası Kızılhaç Komitesi temsilcilerine Rusya’nın 24 Şubat 2022’ten bu yana Ukraynalı savaş esirlerini alıkoyduğu yerlere erişimin sağlamadığına dikkat çekti.

Rusya'nın savaş hukukunu ağır bir şekilde ihlal etmeyi sürdürdüğünü vurgulayan Ukrayna temsilcisi, teslim olduktan sonra Rus ordusu tarafından vahşice infaz edilen iki Ukraynalı asker hakkında da bilgi verdi.

RUS İŞGALCİLER, 2 UKRAYNALI ASKERİ İNFAZ ETTİ

Birkaç gün önce, cephaneleri bittikten sonra teslim olan Ukrayna askerlerinin işgalci Rus askerleri tarafından infaz edildiğini gösteren görüntüler sosyal medyaya düştü.

Rus askerleri ile çatışan Ukrayna askerleri cephaneleri bitince teslim olmak istedi. Ellerini havaya kaldırarak siperden çıkan askerler, talimat üzerine yere yattı. Ne olduğunu anlamayan askerler, Rus askerleri tarafından yaylım ateşine tutularak infaz edildi.

Rusya, cephaneleri biterek teslim olan #Ukrayna askerlerini infaz etti!https://t.co/k6FhtukWek pic.twitter.com/E1L8Oa7aTu

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 5, 2023