Rusya, 28 bin sivil Ukrayna vatandaşını esir tutuyor

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, Rus işgal güçleri tarafından esir alınan sivil Ukrayna vatandaşlarına dair açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2023 18:48
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 18:48
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, toplamda 28 bin sivil Ukrayna vatandaşının Rusya tarafından esir tutulduğunu açıkladı. Esir sivillerin yaklaşık 2 bini ise 65 yaşının üzerindeki kişilerden oluşuyor.

Kıyiv’de 7 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen “Özgürlük veya Korku” isimli uluslararası insan hakları konferansında konuşan Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, “Sivil esirler, işgal altındaki bölgelerde sivil nüfusu bastırmaya yönelik yeni bir sistemdir. Halihazırda 28 bin Ukrayna vatandaşının Rusya tarafından esir tutulduğu teyit edildi.” ifadelerini kullandı.

2 BİN ESİR 65 YAŞ ÜSTÜ

İnsan Hakları Yetkilisi, Ukrayna’nın Rus hapishanelere erişimi olmadığı için söz konusu kişilerin durumunu ve alıkonulma şartlarını kontrol edemediğini aktardı.

Sivil esirler arasında çok sayıda yaşlı insanların da bulunduğuna dikkat çeken Lubinets, “Bu 28 bin arasında ayrı bir liste var; bunların 2 bini 65 yaş üstü Ukrayna vatandaşı. 80-85 yaş üstü Ukraynalıların yalnızca Ukrayna yanlısı açıklamalar nedeniyle yakalandığı durumlar var. Ve yine söylüyorum, bu konuda hiçbir şey yapamıyoruz.” açıklamasında bulundu.