Rusların, Kahovka Barajı'ndaki patlamayı önceden planladığı ortaya çıktı

İşgalci Rusya'nın Kahovka Hidroelektrik Santrali'ndeki patlamayı önceden planladığına dair bilgiler kamuoyuyla paylaşıldı. Özellikle, Rusya Başbakanı Mişustin'in hidroelektrik santrallerde soruşturmayı engelleyen kararnameye imza atması dikkatlerden kaçmadı.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2023 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2023 16:20
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, bugün cephe hattında Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin (Kakhovka) üst barajını patlattı.

Geçen hafta Rus devlet yetkilileri, "askeri operasyonların neden olduğu kazalar" ve özellikle "hidroelektrik santraller" tanımını kullanarak, tehlikeli tesislere yönelik saldırılar sonucu meydana gelen kazalara ilişkin soruşturma yapılmasını engelleyen bir karara imza attı.

RUSYA BAŞBAKANI'NDAN DİKKAT ÇEKEN KARARNAME!

Rusya’nın muhalif yayını “The Insider” konuyu gündeme taşıdı. Haber servisi, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’in soruşturmaların engellenmesine ilişkin kararnameyi 31 Mayıs 2023 tarihinde imzaladığını kaydetti.

1 OCAK 2028’E KADAR BU KONULARI SORUŞTURMAK YASAK

Başbakan Mişustin’in imzaladığı kararnamede kazalarla ilgili olarak "1 Ocak 2028 tarihine kadar tehlikeli üretim tesislerinde meydana gelen kazalar ile askeri harekât, sabotaj ve terör eylemleri sonucu meydana gelen hidrolik teçhizat kazalarına ilişkin teknik inceleme yapılmayacaktır" ibaresi yer alıyor.

İŞGALCİLER, BARAJIN SU SEVİYESİNİ YÜKSELTTİ

Kahovka Hidroelektrik Santrali'ndeki patlamanın hemen öncesinde, işgalci Rusya'nın su seviyesini 17.5 metrelik rekor bir seviyeye çıkardığı ve kapıları kapattığı bilgisi ortaya çıktı. İşgalciler, Ukrayna’nın karşı taarruzunu engellemek için kasıtlı olarak geniş bir alanı sular altında bırakarak maksimum hasara neden olmayı amaçladı.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görülüyor.

UKRAYNA TAHLİYE BAŞLATTI

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, şu anda Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındakı kritik bölgede 16 bin kişinin bulunduğunu aktararak bölgedeki insanlara tahliye çağrısı yaptı. Şu ana kadar 900'e yakın vatandaşın tahliye edildiği öğrenildi.

İŞGALCİLER BARAJA MAYIN DÖŞEMİŞTİ!

Daha önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rus işgal güçlerinin, Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'na mayın döşediklerini duyurmuştu. Uzmanlar, Kahovka Barajı'nın havaya uçurulmasıyla Herson dahil 80 yerleşim yerinin sular altında kalabileceğine dikkat çekmişti.