Ruslar, Ukraynalı savaş esirini darp ederek öldürdü!

Rus işgal güçleri tarafından 2022 yılının ilkbahar aylarında Mariupol’de esir alınan ve Rus tutukevinde vefat eden Ukraynalı asker Oleksand İşçenko’nun öldürüldüğü belirlendi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 18:23
https://www.qha.com.tr/

Rus esaretinde hayatını kaybeden Ukraynalı savaş esiri Oleksand İşçenko’nun (Oleksandr Ishchenko) vahşice dövülerek öldürüldüğü ortaya çıktı.

Adli tıp muayenesinin sonuçları, Ukraynalı savaş esirinin Rusya'daki tutukevinde "künt (ağır ve sert) bir cisimle temas sonucu göğüste oluşan kapalı künt travma (darbe sonucu ortaya çıkan travma)" nedeniyle öldüğünü gösterdi.

Azov Alayı Komutan Yardımcısı Svyatoslav Palamar, 7 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, iki yılı aşkın süredir tutulduğu Rus esaretinde, 22 Temmuz 2024 tarihinde vefat eden Ukraynalı asker Oleksand İşçenko’nun adli tıp muayenesinin sonuçlarını paylaştı. Muayene sonuçlarına göre, İşçenko "künt bir cisimle yapılmış fiziksel bir darbe sonucu göğüste oluşan kapalı künt travması" nedeniyle hayatını kaybetti. Rapora göre, muayene sırasında savaş esirinin cesedinde multiple (çoklu) kaburga kırığı, kapalı künt göğüs travması, kalın ve sert bir nesneyle fiziksel bir darbe sonucunda oluşmuş izler tespit edildi. Ayrıca ölmeden önce vücudunun şoka girdiği belirlendi.

Ukraynalı bir savaş esirinin bir kez daha vahşice öldürüldüğü gerçeğinin doğrulandığını belirten Svyatoslav Palamar, “Rusya, Savaş Esirlerine Yapılacak Muameleye İlişkin Cenevre Sözleşmesi'ni alaycı bir şekilde ihlal etmekle birlikte insan onurunu ve haysiyetini, uluslararası hukuku yani cephede savunduğumuz ilke ve değerleri hedef alıyor.” ifadelerini kullandı.

Devlet yetkilileri, diplomatlar ve insan hakları savunucularına seslenen Palamar, “ABD'den Çin'e kadar herkesin bu olayı bilmesi gerekiyor. Ukraynalı savaş esirlerinin öldürülmesi, dünya medyasının ve uluslararası kuruluşların gündeminin bir numaralı konusu haline gelmelidir.” dedi.

RUS ESARETİNDE HAYATINI KAYBETTİ

31 Temmuz 2024’te, iki yılı aşkın süredir Rusya tarafından esir tutulan Ukraynalı asker Oleksand İşçenko’nun, Rusya’nın Rostov-na-Donu kentindeki tutukevinde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Mariupol'de yaşayan ve denizci olarak çalışan Oleksandr İşçenko, 17 Şubat 2022'de seferden dönmüştü. Rusya'nın Ukrayna'ya geniş çaplı işgal saldırısı başlattığı 24 Şubat 2022'de gönüllü olarak askere yazıldı ve Azov Taburunda şoför olarak görev yapmaya başladı. İşçenko 2022 yılının ilkbahar aylarında Mariupol’de Rus işgal güçleri tarafından esir alındı. Oleksandr İşçenko'nun esir tutulduğunu, ailesi Rus televizyonunda çıkan haberlerden öğrendi. Aileye savaş esiriyle iletişim kurmasına izin verilmedi. Bir yıl Donetsk'teki tutukevinde alıkonulan İşçenko, daha sonra Rusya'nın Rostov-na-Donu kentine sevk edildi.

RUSYA UKRAYNA SAVAŞ ESİRLERİNİ YARGILIYOR

Rus savcılığı, Oleksandr İşçenko'ya sözde “terör örgütünün faaliyetlerine katılma” ve “şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme girişiminde bulunma” suçlamalarını yönlendirmişti.

Rusya’da şu an, Azov Taburu ile bağlantılı oldukları bahanesiyle 24 Ukrayna vatandaşı yargılanıyor. Bu kişiler farklı dönemlerde Azov Taburunda görev yaptı. Bu kişilerden bazıları, Rusya Ukrayna’ya karşı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden önce askerlikten istifa etmişti. Dava çerçevesinde 9 kadın da yargılanıyor. Kadınların taburda çoğu aşçı olarak çalışıyordu.

Memorial İnsan Hakları Örgütü, Ukrayna savaş esirlerine yönlendirilen suçlamaların asılsız olduğunu belirterek ilgili dava çerçevesinde yargılanan Ukrayna vatandaşlarını siyasi tutsak olarak tanıdı.

RUSYA UKRAYNALI SAVAŞ ESİRLERİNE İŞKENCE UYGULUYOR

Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takasları sonucu serbest bırakılan Ukraynalı savaş esirlerinin hepsi Rus yetkililerin, Ukraynalı savaş esirlerine işkence uyguladığını bildiriyor. Ukraynalı eski esirler, Rus subay ve gardiyanlar tarafından, dayak ve elektrik şoku, cinsel işkence, aç bırakılma da dahil olmak üzere fiziksel ve psikolojik saldırıya maruz bırakıldığını anlatıyor.