Rus ordusu kimyasal mühimmat kullanımını iki katına çıkardı

Ukrayna, işgalci Rus ordusunun son bir ay içerisinde insansız hava araçlarından (İHA) atılan kimyasal mühimmat miktarını 2 kat artırdığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2024 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2024 11:10
https://www.qha.com.tr/

Rus işgalci güçlerin, insansız hava araçlarından (İHA) atılan kimyasal mühimmat miktarını giderek artırdığı bildirildi. İşgalcilerin mart ayı içerisinde İHA’lardan atılan kimyasal bombaların sayısını şubat ayına göre 2 katına çıkardığı ifade edildi.

RUSYA HER GÜN KİMYASAL MÜHİMMAT KULLANIYOR

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Tavriya Operasyonel ve Stratejik Birlik Grubu Sözcüsü Dmıtro Lıhovıy, 13 Mart 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, “Kimyasal mühimmat kullanma taktiği düşman tarafından her gün uygulanıyor. Son 24 saat içinde göz yaşartıcı, boğucu kimyasal gaz içeren beş mühimmat atıldığı kaydedildi. Bu tür mühimmatı kullanma sıklıkları sürekli artıyor. Geçen aya kıyasla kullanımları neredeyse iki katına çıktı.” dedi.

Kimyasal mühimmat atan Mavic dronlarına (İHA) karşı koymak için elektronik savaş ekipmanına ihtiyaç olduğunu belirten sözcü, “Gaz maskeleri geçmişte kalan bir araç olarak görünüyordu ama maalesef 21. yüzyıldaki bu savaşın gerçekleri bize kendimizi onlarla da korumamız gerektiğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

RUSYA CEPHEDE KİMYASAL SİLAH KULLANIYOR

Bilindiği üzere işgalci Rusya, Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi'ni ihlâl ederek Ukrayna birliklerine karşı kimyasal silah kullanıyor. Ukrayna, Şubat 2024’te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatına (AGİT) aktardığı raporda Rus ordusunun zehirli kimyasallarla donatılmış mühimmat kullandığını kanıtlayan 626 vakayı belgelediğini bildirmişti.