Rus askerleri en az 61 Ukraynalı savaş esirini infaz etti!

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, Rusya tarafından esir tutulan tüm Ukraynalıların işkenceye maruz bırakıldığını ve son 2 yılda en az 61 Ukraynalı savaş esirinin Rus askerleri tarafından infaz edildiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2024 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2024 17:25
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, Rus işgal güçlerinin 24 Şubat 2022’ten bu yana en az 61 Ukraynalı savaş esirini infaz ettiğini duyurdu.

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, 4 Haziran 2024 tarihinde Ukrayna televizyonunda yaptığı konuşmada, işgalci Rusya'nın Ukraynalı savaş esirlerine karşı işlediği suçların soruşturulması hakkında açıklamalarda bulundu. İşgalcilerin son 2 yılda en az 61 Ukraynalı savaş esirini infaz ettiğini belirten Başsavcı, “61 Ukraynalı savaş esirinin infazına ilişkin gerçeklere dayanarak 27 ceza davası soruşturuluyor. Bu bağlamda Rusya Federasyonu'nun 4 askerine suçlama yönelttik. 2 kişi hakkındaki iddianame mahkemeye gönderildi. Bir davada ise atık karar alındı.” dedi.

UKRAYNALI ASKERLER İŞKENCE GÖRDÜ

Esir tutulan tüm Ukraynalı askeri personelin esaret altında işkenceye maruz kaldığını, insanlık dışı koşullarda tutulduğunu, aç bırakıldığını, tıbbi yardımdan mahrum bırakıldığını ve Ukrayince konuştukları için dövüldüğünü kaydeden Kostin, “Esaret altında kalmalarına ilişkin yargılamalarda 2 bin 200'den fazla Ukraynalı asker mağdur olarak kabul edildi. Bunlardan 500'den fazlası, düşman sorgulamaları sırasında kendilerine karşı elektrik şoku işkencesi de dahil olmak üzere fiziksel şiddet kullanıldığına dair ifade verdi.” şeklinde konuştu.

Ayrıca başsavcı Rusya Federasyonu'nda Ukraynalı askerlere sistematik olarak işkence edilen en az 25 tesisin yerinin tespit edildiğini bildirdi.

Bununla birlikte Kostin, 24 Şubat 2022’ten bu yana, Ukrayna'da savaş esirlerine yönelik zalimane muamele vakalarına ilişkin 450'den fazla ceza davasının açıldığını aktardı.