Romanya'dan Ukrayna hava savunmasına destek!

Romanya'da koalisyon hükûmeti, 2 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi hibe edilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 17:37
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 17:37
https://www.qha.com.tr/

Romanya, Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi verilmesini öngören yasa tasarısını onaylanarak nihai oylama için parlamentoya gönderdi. Romanya hükûmet sözcüsü Mihai Constantin konuya ilişkin “Parlamento yasayı onayladıktan sonra hükûmet, bağışı operasyonel hale getiren kararı yayınlayabilecek.” dedi.

Yasa tasarısında, Romanya'nın bağışlanan bataryanın değiştirilmesi için Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) teklif ve kabul mektupları göndereceği, yaklaşık 60 milyon dolar vergi ve harç ödemesinin beklendiği ifade edildi.

Patriot hava savunma sistemi, Ukrayna’ya NATO ülkeleri tarafından taahhüt edilen beş adet sistem ve diğer stratejik hava savunma birimlerinin teslimatının bir parçası.

ROMANYA'DAN PATRİOT HAVA SAVUNMA SİSTEMİ DEVRETME KARARI

Romanya Cumhurbaşkanlığı basın servisi tarafından 20 Haziran 2024 tarihinde yapılan açıklamada, “Rusya'nın başta enerji sektörü olmak üzere sivillere ve sivil altyapıya yönelik sürekli ve kitlesel saldırıları sonucunda Ukrayna'daki güvenlik durumunun önemli ölçüde kötüleşmesi ve bu durumun Romanya'nın güvenliği de dahil olmak üzere doğurduğu bölgesel sonuçları dikkate alınarak ve müttefiklerle koordine ederek Romanya Yüksek Savunma Konsey üyeleri Ukrayna'ya Patriot sistemini devretme kararı aldı.” denilmişti.

Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı bulunan Romanya, iki operasyonel Patriot sisteminden birini, müttefiklerinin benzer bir hava savunma sistemiyle değiştirmesi şartıyla Ukrayna'ya hibe edeceğini açıklamıştı.