Podolyak: Rüstem Umerov, Kırım’ın işgalden kurtarılması için Ukrayna ordusunun neye ihtiyaç duyduğunu iyi biliyor

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak, Ukrayna Savunma Bakanı olması beklenen Rüstem Umerov'un Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması için Ukrayna ordusunun neye ihtiyacı olduğunu iyi bildiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2023 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2023 12:41
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 3 Eylül 2023 tarihinde Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un görevden alınacağını ifade etti ve yerine Ukrayna Varlık Fonu Başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov'un getirilmesini önerdi. Zelenskıy'ın önerdiği isim olan Umerov'un, bakan olabilmesi için parlamentoda oylama yapılması gerekiyor. Bu oylamada, yeterli çoğunluk sağlanırsa Ukrayna'da ilk kez bir Kırım Tatarı hem de Kırım'ın işgalden kurtarılmasının gündemde olduğu savaş şartlarında Savunma Bakanı olacak.

"UMEROV'UN ADAYLIĞI SEMBOLİK ÇÜNKÜ O BİR KIRIM TATARI"

Dün Amerika’nın Sesi medya servisine konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak, Ukrayna'daki Savunma Bakanı değişikliğini değerlendirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın açıkça Savunma Bakanlığının çalışma formatını değiştirmek, daha etkili ve aktif hale getirmek istediğini belirten Podolyak, “Cumhurbaşkanı Sayın Umerov'u aday gösterdiğini açıkladı. Umerov’un adaylığı sembolik, çünkü o bir Kırım Tatarı. Unutmayalım, bu insan onun için çok önemli olan Kırım’ın işgalden kurtarılması için Ukrayna ordusunun neye ihtiyacı olduğunu iyi biliyor" açıklamasını yaptı.

"ARTIK BAKANLIĞIN BAŞINA RÜSTEM UMEROV GEÇMELİ"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, dün Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'u görevden almaya karar verdiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ulusa sesleniş konuşmasında bakanlık görevine resmen Ukrayna Milli Varlık Fonu Başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov'u aday göstereceğini açıkladı.

Zelenskıy, Rüstem Umerov'u #Ukrayna Savunma Bakanı olarak resmen aday gösterdihttps://t.co/cfO2wJNCjf pic.twitter.com/Oir61rCQCF

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 3, 2023

Cumhurbaşkanı Zelenskıy 3 Eylül'de ulusa sesleniş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna Savunma Bakanını değiştirmeye karar verdim. Oleksiy Reznikov, 550 günden fazla süren tam kapsamlı bir savaşı yaşadı. Bakanlığın hem orduyla hem de bir bütün olarak toplumla yeni yaklaşımlara ve başka etkileşim biçimlerine ihtiyacı olduğuna inanıyorum.

Artık bakanlığın başına Rüstem Umerov geçmeli. Ukrayna Parlamentosu bu kişiyi iyi tanıyor ve Umerov'un ayrıca tanıtılmasına gerek yok. Parlamentonun bu adaylığı desteklemesini bekliyorum. Sonbahar güçlenme zamanıdır"

RÜSTEM UMEROV KİMDİR? Rüstem Umerov'un ailesi, 18 Mayıs 1944'te tüm Kırım Tatar halkıyla beraber Kırım'dan Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle sürgün edildi. Bu vahim olay tarihe, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı olarak geçti. Umerov, ailesinin sürgün edildiği Özbekistan'da 1982 yılında dünyaya geldi.

Ailesinin sürgünden vatan Kırım'a dönmesiyle Rüstem Umerov, liseyi Bahçesaray’da okudu. Ardından, Kıyiv Ulusal Yönetim Akademisinde eğitim aldı. 5. ve 6. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi olarak seçildi. Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun danışmanlığını yürüttü.

Rüstem Umerov, Kırım Milli Varlık Vakfının kurucusu ve Mütevelli Heyeti üyesidir. 2019 yılında yapılan seçimlerde Golos (Ses) Partisinden milletvekili seçilerek Ukrayna Parlamentosuna girdi.

Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu Danışma Konseyi Yetkilisi olan Umerov, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekun işgal girişiminden sonra iki ülke arasında yapılan müzakerelere katılan Ukrayna heyetinde yer aldı. Umerov, Kırımlı siyasi tutsaklar ve savaş esirlerinin takasında kilit rol oynadı. 

Ağustos 2021'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından 3. Derece Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. 7 Eylül 2022’de parlamento, Umerov’u Ukrayna Varlık Fonu Başkanı olarak atadı.