Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus "Bence en güçlü olan, duruma bakan, insanları düşünen, beyaz bayrak cesaretine sahip olan ve müzakere edendir” ifadelerini kullanarak Ukrayna’nın Rusya ile masaya oturması gerektiğini öne sürdü. Papa Franciscus'un bu söylemleri üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den tepki gecikmedi.
Stoltenberg, Reuters haber ajansına Papa Franciscus'un yorumuna ilişkin açıklama yaptı. Stoltenberg "Eğer müzakere edilmiş barışçıl ve kalıcı bir çözüm istiyorsak, bunun yolu Ukrayna'ya askeri destek sağlamaktan geçer" dedi.
“HEPİMİZ İÇİN DE TEHLİKELİ OLACAKTIR”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklamasında "Ukraynalıların teslim olmasından bahsetmenin zamanı değil. Bu Ukraynalılar için bir trajedi olur. Aynı zamanda hepimiz için de tehlikeli olacaktır" ifadelerine yer verdi.
UKRAYNA’DAN TEPKİ “SANAL ARABULUCULUK”
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un Ukrayna'ya yönelik "beyaz bayrak açma" yorumunu "sanal arabuluculuk" olarak nitelendirerek "Bizi dualarıyla, tartışmalarıyla ve eylemleriyle destekliyorlar. Halkla birlikte olan bir kilise gerçekten de budur. 2 bin 500 kilometre uzakta, bir yerlerde, yaşamak isteyen biriyle sizi yok etmek isteyen biri arasında sanal arabuluculuk değil" demişti.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ise "Bayrağımız sarı ve mavidir. Bu bayrakla yaşarız, ölürüz ve galip geliriz. Asla başka bir bayrak çekmeyeceğiz" diyerek tepki göstermişti.
Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Papa Franciscus'un açıklamalarına ilişkin "Kötülüğe ve haksızlığa boyun eğemezsiniz. Kötülükle anlaşma olmaz. Kötülüğün önünde beyaz bayraklar çekilmez. Kötülüğe karşı savaşırlar ve en güçlü insanlar aslında insanlık dışı kötülüğü ve zulmü yenenlerdir" şeklinde cevap vermişti.
VATİKAN NE DEDİ?
Vatikan Basın Sözcüsü Matteo Bruni, Papa Franciscus'un amacının çatışmaların son bulması ve müzakere çağrısı yapmak olduğunu belirtmişti. Vatikan’ın açıklamasında “Papa beyaz bayrak terimini, söyleşiyi yapan kişinin kullandığı ifadeden alıntıyla kullandı ve bu ifadeyle düşmanlıkların sona ermesini, müzakere cesaretiyle ulaşılan ateşkesi kast etti” ifadeleri yer almıştı.