NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ukrayna'nın galibiyeti için gerekli temeller atıldı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Vaşington’da düzenelenen NATO zirvesinde Ukrayna'nın Rusya’ya karşı galibiyeti için gerekli temellerin atıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2024 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2024 11:39
https://www.qha.com.tr/

75. NATO Zirvesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkenti Vaşington’da 9-11 Temmuz 2024 tarihlerinde gerçekleşti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin son gününde basın  açıklaması yaptı.  

Stoltenberg, Ukrayna'nın askeri destek sağlanmasındaki gecikmeler nedeniyle zor bir kış ve bahar dönemi geçirdiğini belirterek "Ancak bunun bir daha olmasına izin vermeyeceğiz. Bu zirvede bir köşe taşını dönüyoruz ve Ukrayna'nın galip gelmesi için gerekli temelleri atıyoruz." dedi.

UKRAYNA'NIN, NATO'YA GÜVENEBİLECEĞİ KONUSUNDA GÜÇLÜ BİR BİRLİK MESAJI GÖNDERİYORUZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin Ukrayna’ya yardımı konusunda taahütte bulunduklarına işaret etti ve "Bugün Moskova'ya, şiddet ve korkutmanın işe yaramayacağı ve Ukrayna'nın şimdi ve uzun vadede NATO'ya güvenebileceği konusunda güçlü bir birlik mesajı gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Pasifik'teki ortaklar ile de görüşmeler yapıldığını söyleyen Stoltenberg, “Çin’in Avrupa'daki en büyük askeri çatışmayı körüklemeye devam edemeyeceği konusunda hemfikiriz." şeklinde konuştu.

Ayrıca İran ve Kuzey Kore’nin Rusya’ya mühimmat desteğine değinen Stoltenberg "Bu açık bir şekilde, Avrupa'da olanların Asya için, Asya'da olanların da Avrupa için önemli olduğunu gösteriyor. Bu nedenle daha tehlikeli dünyada güvenliği ve çıkarları paylaşmak ve ortak değerlerimizi korumak için bir arada durmalıyız." dedi.

NATO ZİRVESİ'NDE UKRAYNA'YA DEV YARDIM SÖZÜ!

ABD'nin başkenti  Vaşington'da 9 Temmuz 2024 tarihinde başlayan NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayımlanmıştı. Bildiride üye ülkeler, Ukrayna'ya 40 milyar doların üzerinde yardım yapmayı taahhüt etti.  Zirvede ittifaka üye 32 üye ülke, Ukrayna'nın hedeflediği NATO üyeliği için "geri dönülemez bir yola girildiği" konusunda mutabık kalırken, Ukrayna'nın üyeliği için bir tarih belirlenmedi.

Birlik aynı zamanda Ukrayna'ya gelecek yıl için, ilk kez Amerikan F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere yaklaşık 43,3 milyar dolarlık askerî yardım sözü verdi.

Öte yandan söz konusu yardım sözüne ilişkin değerlendirmede bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'ya desteğimiz bir hayırseverlik işi değil. Bunu kendi güvenliğimiz için yapıyoruz." ifadelerini kullandı.