NATO Genel Sekreteri Rutte, Ukrayna'nın NATO üyeliği çağrısını yineledi

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, NATO Savunma Bakanları toplantısının ilk gün oturumunun ardından basın açıklamasında bulundu. Rutte, Ukrayna'nın NATO üyeliği isteğini yinelerken Kremlin yönetimine de mesaj verdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 11:08
https://www.qha.com.tr/

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 17 Ekim 2024 tarihinde bir araya gelen NATO Savunma Bakanları toplantısının ilk gün oturumunun ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile birlikte açıklamada bulundu. Rutte, ilk gün gerçekleşen Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklarla olan toplantıda Ukrayna'nın  ana gündem olarak yer aldığını ve sağlanan yardımların devam etmesi gerektiğini ele aldığını vurguladı. Toplantıda Ukrayna'ya destek, savunma üretimi, inovasyon, siber güvenlik, dezenformasyonla mücadele ve yapay zeka dahil yeni teknolojilerin tartışma konuları olduğu ifade edildi.

RUTTE: UKRAYNA'NIN ÜYE OLARAK BURADA YER ALACAĞI GÜNÜ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM

Rutte, son günlerdeki Ukrayna'nın NATO üyeliği söylemlerini yineleyerek "Ukrayna'nın bu ittifakın bir üyesi olarak burada yer alacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum. O zamana kadar, Ukrayna'nın zafer kazanması için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Bu, ortak güvenliğimiz için hayati önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

RUTTE'DAN PUTİN'E MESAJ!

Ukrayna'ya desteklerin devam edeceğini vurgulayan Rutte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de mesaj gönderdi. Rutte "Bu konudaki birliğimizi kaybetmeyeceğiz, bundan emin olabilirsiniz. Bugünkü mesajım Vladimir Putin'e. Eğer böyle bir şey olacağını düşünüyorsa, yanılıyor. Bu, bugün bir kez daha kanıtlandı. Avustralyalıların ne yaptığına, Almanların ne yaptığına, neredeyse yarım milyar dolarlık füze savunma sistemi duyurusu yapan ABD'nin bugün ne yaptığına bakın." ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda müttefiklerle Ukrayna'ya destek konusunda görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Rutte, "Kremlin'de birileri farklı görüşler nedeniyle duracağımızı düşünüyorsa böyle bir şey olmayacak ve Ukrayna, NATO üyesi olacak, bunda hiç şüphe yok." ifadelerini kullanarak Ukrayna'nın NATO üyeliğinin gerçekleşeceği yönünde açıklamada bulundu.

ZELENSKIY UKRAYNA'NIN NÜKLEER SİLAHA YÖNELECEĞİ İDDİALAR İÇİN AÇIKLAMADA BULUNDU

Zelenskıy, Rutte ile gerçekleştirdiği basın toplantısında yabancı basında çıkan "Ukrayna'nın nükleer silah geliştirme arzusu" hakkındaki iddialara da yanıt verdi. Zelenskıy iddialara karşı "Asla, nükleer silah geliştirme hazırlığı içerisinde olduğumuzu söylemedik. Budapeşte Memorandumu imzalandığında, burada Ukrayna'nın nükleer silahlarından vazgeçeceği ve Ukrayna'ya Rusya, Çin ve ABD'nin dahil olduğu ülkeler tarafından güvenlik, toprak bütünlüğü ve egemenlik garantileri verileceği yazılmıştı. Benim söylediğim şey buydu." açıklamasında bulundu.