Nariman Celal Kırım Platformu Zirvesi'nde konuştu: KTMM Barış Formülü'nü desteklemektedir

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, 4. Kırım Platformu Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın yerli halkının temsil organı olan KTMM'nin Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından önerilen Barış Formülü'nü desteklediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 20:22
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 20:22
https://www.qha.com.tr/

Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak maksadıyla uluslararası alanda yürütülen tüm çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu’nun 4. Liderler Zirvesi, 11 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de gerçekleşti.

60’tan fazla ülkenin temsilcisinin katılımıyla hibrit formatta düzenlenen zirvede, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, geçici olarak işgal altında bulunan bölgelerin yeniden entegrasyonu, Karadeniz’deki güncel durum ile Rusya tarafından alıkonulan sivil esirlerin serbest bırakılması konuları ele alındı.

Zirvede kapsamında düzenlen oturumda bir konuşma gerçekleştiren Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım'ın kurtarılmasının Rusya'nın Kırım Tatarlarına ve Ukrayna'nın tüm vatandaşlarına yönelik yasa dışı baskıcı politikasının sona erdirilmesi için bir ön koşul olduğunu fade etti.

"KTMM, BARIŞ FORMÜLÜ'NÜ DESTEKLEMEKTEDİR"

Ukrayna'nın on bir yıldır Rus saldırganlığına karşı direndiğini belirten Nariman Celal, "Rusya'nın amacı yüzyıllar boyunca değişmedi. Bağımsız Ukrayna devletini yok etmeye ve Ukrayna ulusunu köleleştirmeye çalışıyor." şeklinde konuştu.

"Ukrayna halkı bağımsızlık mücadelesinde, modern dünya düzeninin temeli olan ve BM Şartı'nın yanı sıra pek çok uluslararası hukuki düzenlemede de yer alan demokratik değerleri savunmaktadır." diyen Nariman Celal, Ukrayna'nın uzlaşma ve barışı en çok isteyen ülke olduğunu ve bu uzlaşmanın ise vicdan, toprak ve bağımsızlıktan ödün vererek sağlanamayacağını vurguladı. "Bu nedenle Ukrayna'nın yerli halkının temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından önerilen Barış Formülü'nü desteklemektedir." açıklamasında bulunan Celal, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Rus hapishanelerindeki tüm Ukraynalı askerî ve sivil tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Ve sizi bu amaca ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye çağırıyoruz.

Rusya, Ukrayna topraklarındaki tüm askerlerini geri çekmek ve Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırları dahilinde toprak bütünlüğünü teyit etmekle yükümlüdür.

Ukrayna'nın, Kırım da dahil olmak üzere, topraklarını saldırgan taraf lehine terk etmesine yönelik herhangi bir önerinin kabul edilemez olduğuna inanıyoruz.

"KIRIM TATARLARI, UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE VERDİKLERİ DESTEKTE EN ÇOK BİRLEŞEN HALK OLMUŞTUR"

Kırım'ı sistematik insan hakları ihlalleri, siyasi zulüm ve aynı fikirde olmayan herkesin tutuklanmasıyla karakterize olan Rus işgali altında bırakmanın, her şeyden önce yerli Kırım Tatar halkına karşı bir adaletsizlik olduğunu kaydeden KTMM Başkan Yardımcısı,"Kırım Yarımadası'nın Rusya tarafından işgalinin ilk günlerinden bu yana Kırım Tatarları, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verdikleri destekte en çok birleşen halk olmuştur. Bu nedenle Ukrayna'nın yerli halkının temsilcileri Rus işgal makamları tarafından en ağır baskılara maruz bırakılmıştır. Kırım'ın kurtarılması, Rusya'nın Kırım Tatarlarına ve Ukrayna'nın tüm vatandaşlarına yönelik yasa dışı baskıcı politikasının sona erdirilmesi için bir ön koşuldur." ifadelerini kullandı.

"BU BİR ADALET MESELESİDİR"

Barış Formülü'nin adaletin yeniden tesis edilmesini de içerdiğinin altını çizen Nariman Celal, konuşmasına şöyle devam etti. 

Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım'ın kurtarılması ve yeniden entegrasyonunun, yerli Kırım Tatar halkının haklarının iade edilmesi süreciyle bağlantılı olması gerektiğine inanmaktadır. Buna siyasi haklar da dahildir. Kırım'ın kurtarılması, yerli Kırım Tatar halkının özgür ve güvenli gelişimini ve Ukrayna'nın tüm vatandaşlarının haklarının korunmasını garanti altına almalıdır.

Celal ayrıca, yerli halkların haklarının iadesine yönelik girişimleri desteklediği için Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'a teşekkür ederek, Cumhurbaşkanın bu doğrultuda Kırım Tatar halkıyla birlikte çalışmaya devam edeceğini umuğunu belirtti.

Yerli Kırım Tatar halkının haklarının iade edilmesinin Ukrayna devletinin toprak bütünlüğünün güçlendirilmesine yardımcı olacağına ve Ukrayna'nın demokratik gelişimine katkıda bulunacağına inandığını kaydeden Nariman Celal, "En önemlisi de, Ukrayna'nın yerli halkına yönelik uzun soykırım tarihine bir son verecektir. Tekrar ifade etmek gerekirse, bu bir adalet meselesidir." diyerek konuşmasını sonlandırdı.