Londra'da Ukrayna'nın yeniden inşası için önemli konferans

Ukrayna'yı İyileştirme Konferansı (UCR2023) Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da başladı. Toplantının açılış konuşmasını; Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal yaptı. 

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2023 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2023 15:48
https://www.qha.com.tr/

Dünya kamuoyunun heyecanla beklediği Ukrayna'yı İyileştirme Konferansı (UCR2023) Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bugün başladı.

Yoğun katılımın olduğu toplantının açılış konuşmasını; Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, toplantıya çevrim içi katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal yaptı. 

Toplantıda Türkiye Cumhuriyeti'ni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ederken; ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de konferansa katılan isimler arasındaydı. Ukrayna'yı İyileştirme Konferansı'nda Ukrayna'nın yeniden inşası konuşuldu.

SUNAK'TAN UKRAYNA'YA DESTEK MESAJI

Rishi Sunak, açılış konuşmasında Ukrayna'nın savunmasına destek vermeyi sürdüreceklerini vurgulayarak, "Müttefiklerimizle birlikte Ukrayna'nın savunmasına ve karşı taarruza desteğimizi sürdüreceğiz ve onlar bu savaşı kazanmaya devam ettikleri sürece Ukrayna'nın yanında olacağız" dedi. Sunak, Ukrayna'nın savaşı mutlaka kazanacağını dile getirdi.

Sunak, "Barışı kazandıklarında ve hak ettikleri geleceği inşa etmek için tüm yaratıcılıklarını ve meydan okumalarını kullandıklarında Ukrayna'nın yanında olacağız. Bunu gerçekleştirmek için bugün burada bulunan hükumetler, uluslararası finans kuruluşları ve iş dünyası liderlerinden oluşan bir ortaklık kurmalıyız" ifadelerini kullandı. 

BİRLEŞİK KRALLIK'TAN UKRAYNA'YA 3 YILDA 3 MİLYAR DOLAR KREDİ GARANTİSİ

Birleşik Krallık Başbakanı, Rus saldırılarının başlamasıyla Ukrayna'nın gayri safi yurt içi hasılasının da yüzde 29'a düştüğünü ancak her şeye rağmen Ukraynalıların başkent Kıyiv sokaklarında gündelik işlerine devam ettiklerini aktardı. Başbakan Sunak, konuşmasında Ukrayna'nın canlı, dinamik ve bastırılmayı reddeden bir Avrupa ülkesi olduğunu sözlerine ekledi.

Ayrıca Sunak, Birleşik Krallık hükumetinin, Ukrayna'ya gelecek 3 yılda 3 milyar dolar değerinde kredi garantisi vereceğini duyurdu. 

ZELENSKIY: UKRAYNA'YI KORUYORUZ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy çevrim içi olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasında, "Biz, Ukrayna'yı koruyoruz ve bu sayede özgürlüğü de koruyoruz. Ukrayna'yı inşa ettiğimizde özgürlüğü de inşa edeceğiz. Ukrayna'yı inşa ederek bir ülkeden çok daha fazlasını inşa ediyoruz, bizim neslimizin yaşamında ve bizden sonra olacağı gibi bir dünya inşa ediyoruz" dedi. Ukrayna'nın yeniden inşasına değinen Zelenskıy, ülkeyi yeniden inşa etmenin ülkeyi, bölgeyi, kıtayı ve dünyayı inşa etmek olduğunu ve bunun küresel bir sorumluluk olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Rus saldırılarının Ukrayna tahılının önemini gösterdiğini vurgulayarak, "Gerçek enerji istikrarını garanti eden yeşil enerjidir. Ukrayna, kilit tedarikçilerden biri olabilir ve olacaktır" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA'NIN 411 MİLYAR DOLARA İHTİYACI VAR"

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal ise konuşmasında, Ukrayna'nın yeniden inşası için 411 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Şmıgal, bu sene için ise 14.1 milyar dolar gerektiğini belirterek, "Güçlü bir kamu-özel işbirliği oluşturma zamanı" dedi.