Leyen: AB Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemekten asla yorulmayacaktır

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 4. Kırım Platformu Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “AB Ukrayna'nın toprak bütünlüğü desteklemekten asla yorulmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 17:51
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 17:51
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB), Kırım ve Sivastopol (Akyar) şehrinin Ukrayna devletinin bir parçası olarak tanınması da dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü her zaman destekleyeceğini ifade etti.

Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu’nun 4. Liderler Zirvesi bugün Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de hibrit formatta yapılıyor. Zirveye çevrim içi olarak katılan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırısının üzerinden 10 yıl geçti. Ukraynalılar cesurca adalet, demokrasi ve Avrupa'nın geleceği talep ediyorlar. Rusya buna Yarımada’yı yasa dışı bir şekilde işgal ederek karşılık verdi. Açıktır ki, Kırım ve Akyar Ukrayna'dır. AB Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemekten asla yorulmayacaktır. Özgür ve demokratik bir Ukrayna'ya olan bağlılığımızda birleşerek birlikte dayanacağız ve kazanacağız."  şeklinde konuştu.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.