Ukrayna'nın girişimiyle Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansı, 14-15 Nisan tarihlerinde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleştiriliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, konferansta işgalci Rusya'nın 10 yılı aşkın bir süredir Karadeniz bölgesinin güvenliği, seyrüsefer özgürlüğünü ve çevreyi baltaladığını ifade etti.
Konferansa çevrimiçi bir şekilde bağlanan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, “Hepimiz Karadeniz'i güvenlik, barış, ticaret ve ekonomik kalkınma bölgesi olarak görmek istiyoruz. Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Türkiye ve Ukrayna. Ne yazık ki bölgemizdeki ülkelerden biri olan Rusya, burayı emperyal hırsların ve savaşların mekanı olarak görüyor. Moskova, 10 yılı aşkın bir süredir Karadeniz bölgesinin güvenliğine, seyrüsefer özgürlüğüne ve çevresine zarar veriyor. Bu nedenle Ukrayna'ya verilen destek konusunda birliğin sürdürülmesi kritik önem taşıyor." dedi.
UKRAYNA'DAN HAVA SAVUNMASI DESTEĞİ ÇAĞRISI
Ancak Rusya'nın yenilgiye uğratılması ayrıca Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün tam olarak yeniden tesis edilmesinin Karadeniz bölgesine istikrar, güvenlik ve güçlü bir ekonomik kalkınma getireceğini belirten Kuleba, “Bu anı daha da yakınlaştırmak için acilen ilave Patriot füze sistemlerine ve diğer modern hava savunma sistemlerine, silahlara ve mühimmata ihtiyacımız var. Bu vesileyle bir kez daha tüm ortaklarımıza olağanüstü ve cesur adımlar atmaları çağrısında bulunuyorum.... Ukrayna hava savunması artık sadece Ukrayna semalarını Rus teröründen korumakla kalmıyor, aynı zamanda komşu Moldova, Romanya ve Polonya'yı da hava sahalarını işgal eden füze ve insansız hava araçlarının tehdidinden koruyor.” ifadelerini kullandı.
2. KARADENİZ GÜVENLİK KONFERANSI
Ukrayna'nın girişimiyle Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansının açılışı 14 Nisan 2024 tarihinde, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapıldı. 2 gün devam edecek konferansta Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının, Karadeniz ve Azak Denizi bölgeleri ve ötesindeki güvenlik durumu üzerindeki etkisi analiz edilecek, mevcut tehditlere yanıt verme stratejilerini ve bölgesel güvenliğin geleceğini tartışılacak. Ayrıca Ukrayna Barış Formülünün uygulanması da önemli bir tartışma konusu olacak.
Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansına, 42 ülke ve 8 uluslararası kuruluş temsilcileri katılıyor.