Kıyiv ve Varşova arasında güvenlik ve iş birliği anlaşması!

Ukrayna ve Polonya arasında imzalanan anlaşma ile Ukrayna’nın ikili güvenlik anlaşması imzaladığı ülke sayısı yirmi bire yükseldi. Polonya, Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğini taahhüt etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 17:47
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, 8 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirdikleri görüşmede “Ukrayna ile Polonya Cumhuriyeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması”nı imzaladı.

Polonya bu yıl Ukrayna’ya birkaç yardım paketi daha sağlayacağını ve belgenin geçerli olduğu 10 yıl boyunca Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğini taahhüt etti. İmzalanan anlaşmada, Ukrayna hava sahasından Polonya yönüne atılan İHA ve füzelerin düşürülmesine olanak sağlayan bir belgeye yer verildi. Belge, imzalanan ikili anlaşmalar içerisinde ilk olma önemi taşıyor.

Ayrıca anlaşma ile, Polonya’da eğitilecek Ukrayna Güvenlik ve Savunma Kuvvetleri personelinden oluşan Ukrayna Lejyonu'nun kurulması hedefleniyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy resmî sosyal medya hesabındaki paylaşımında Polonya’nın sergilediği dayanışma ve yardımlar için teşekkür etti.

Polonya ile imzalanan anlaşma ile Ukrayna’nın ikili güvenlik anlaşması imzaladığı ülke sayısı yirmi bire yükseldi. Belge, geçen sene 12 Temmuz tarihinde Vilnius’ta kabul edilen Ukrayna’ya yönelik olan G7 Ortak Destek Bildirgesi’nin devamı olarak imzalandı.

Aynı zamanda Polonya, NATO zirvesi öncesinde Ukrayna ile gerçekleştirilen görüşmede Ukrayna’nın NATO ve AB üyeliğine destek verdiğini  teyit etti.