Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisinde “Kırım: Dün, Bugün ve Yarın” isimli sergi düzenleniyor. Sergi, Kırım Tatar halkının Rus işgaline karşı direnişinin 10. yıldönümüne ithaf edildi.
Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisinin Sanat Müzesinde, 14 Mart 2024 tarihinde açılan sergide, Kırım Tatar halkının örf ve adetlerini, kültürünü yansıtan ve Kırım Yarımadası’nın eşsiz manzaralarını sergileyen eserler, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Kırım Haber Ajansına konuşan Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi Görsel Sanatlar ve Restorasyon Fakültesi Dekan Vekili İgor Melniçuk, “Sergi, Kırım’ın işgalinin 10. yıldönümüne ithaf edildi. Ayrıca Kırım Tatar halkına ve kurtuluş mücadelesi veren Ukrayna halkına destek vermek amacıyla böyle bir sergi açtık. Burada Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisinin koleksyonuna ait eserler sergileniyor. Bu eserlerin çoğu akademimizin öğretim görevlileri tarafından hazırlandı. Kırım işgal edilmeden önce sanatçılarımız yarımadada çalışma fırsatlarına sahipti ve Kırım konulu büyük resim koleksiyonu oluşturuldu.” dedi.
Ukrayna devletinin çok zor dönemden geçtiğine dikkat çeken Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi Rektörü Oleksandr Tsugorka, “Şu an ülkemizin parçalandığına tanık oluyoruz ve bu durum bizi madi ve manevi açıdan çok etkiliyor. Kültürümüz paramparça ediliyor. Bu yüzden bu sergiyi açarak, hem kendimize hem toplumumuza birlik olduğumuzu, ortak kültüre sahip olduğumuz hatırlatmak, kültürümüzün bir papatya gibi bir dizi yapraklardan oluştuğunu ve Kırım’ın bu yapraklardan biri olduğunu göstermek istedik. Çünkü sanat aracılığıyla bir halkın zenginliği ve bu zenginliğe sahip ülkenin çeşitliliği aktarılabilir.” açıklamasında bulundu.
Ukraynalı ressam Dmıtro Dotsenko’nun Kırım Tatarlarının hayatlarından çeşitli kesitleri tasvir eden ve 18 adet resimden oluşan “Mahalle” adlı resim dizisindeki eserlerinin reprodüksiyonları, Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin’in eserleri ayrıca 19 ve 20. yüzyıla ait Kırım Tatar ev eşyaları da sergide yerini aldı.
Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin ilgili serginin, Ukrayna’nın yerli halkları Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçakların; kültürünü, tarihini ve geleneklerini yaygınlaştırmak ve farklı etnik gruplar arasında kültürlerarası diyaloğu geliştirmek amacıyla başlatılan Zincir Kültür ve Sanat Projesi çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu sergi, “Zincir” kültür sanat projemizin bir parçasıdır. Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisinde böyle bir serginin yapılması bizi çok mutlu ediyor. Bu akademide eğitim alan arkadaşımın benzersiz çalışmaları da sergide yerini aldı. Kırım Tatar halkının günlük yaşamını yansıtan bu çalışmalar üzerinde bir yıl kadar çalıştık. Burada sergilenen resimlerde, seramik parçalarda Kırım’ın özü yansıtılıyor.” dedi.
Sergi, 27 Mart 2024 tarihine kadar devam edecek.