Kırımoğlu ve Ukrayna milletvekili, Türkiye Çerkes Dernekleri Federasyonu temsilcileri ile görüştü

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2022 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2022 16:49
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Milletvekili Oleksiy Gonçarenko ve Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, İstanbul’da Türkiye Çerkes Dernekleri Federasyonu yönetim kurulu temsilcileriyle bir araya geldi.

Çeçenistan'ın bağımsızlığını tanıyan kanunu, parlamentoya teklif eden Ukrayna Milletvekili Oleksiy Gonçarenko, Türkiye Çerkes Dernekleri Federasyonu yönetim kurulu temsilcileri ile 25 Kasım'da İstanbul’da görüştü. Gonçarenko ziyaret amacının, aynı emperyal gücün (Rusya'nın) zulmüme uğramış olan ve doğal müttefik olarak gördükleri Çerkeslere Ukrayna’nın dostluğunu iletmek ve yaptıkları çalışmalar hakkında kendilerine bilgi vermek olduğunu belirtti. Görüşmeye, Rus baskıları nedeniyle Rusya’yı terk etmek zorunda kalan Çerkes insan hakları savunucusu Martin Koçesoko’ya (Martin Kochesoko), Çerkes aktivist Kase Kik de katıldı.

Türkiye Çerkes Dernekleri Federasyonu temsilcileriyle bir araya geldiğini belirterek sosyal medya hesabı üzerinde paylaşım yapan Gonçarenko, şu ifadeleri kullandı:

"Biraz önce gerçek Kafkasyalılarla, vatanları Kafkasya’yı özgür görmek isteyen insanlarla bir araya geldim. Herkese seslenmek istiyorum, Kafkasya özgür olmayı hak ediyor. Çerkesler, Rusya’nın onlara karşı işlediği soykırımın tüm dünya tarafından tanınmasını ve kendi topraklarında özgür yaşamayı hak ediyor. Çerkesler, ayağa kalkın, özgürlük için mücadele edin! Ukrayna bu konuda size yardım eli uzatıyor. Dostlarım, mücadelemize devam. Rusya İmparatorluğu yok edilmelidir."

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

KIRIMOĞLU İSTANBUL'DA ÇERKES FED YÖNETİMİNİ ZİYARET ETTİ

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise Ukrayna Milletvekili Oleksiy Gonçarenko'nun ziyaretinden bir gün sonra Çerkes Dernekleri Federasyonunu ziyaret etti. Görüşmenin gündeminde, Ukrayna Parlamentosuna verilmesi tasarlanan Çerkes-Kafkas Sürgünlerini soykırım olarak tanıyan kanun teklifi yer aldı. Kırımoğlu'nun söz konusu ziyaretine ilişkin Çerkes Dernekleri Federasyonundan dün yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Kırım Tatarı siyasetçi ve insan hakları aktivisti, 1998’den beri Ukrayna Yüksek Şurası üyesi ve 1991-2013 yılları arasında Kırım Tatar Millî Meclisi’nin Başkanlığını yapan Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu Çerkes Dernekleri Federasyonu’nu ziyaret etti.2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesinden sonra anayurdundan çıkmak zorunda kalan ve Kıyiv’de yaşamaya başlayan M. Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın Kırım’ı ve Ukrayna’yı işgal girişimine karşı politik mücadelesini kesintisiz sürdürüyor. Bir gün önce Çerkes Fed’i ziyaret eden ve bugünkü buluşmada Kırımoğlu’na iştirak ederek Rada milletvekili Oleksy Gohnçarenko ile birlikte yapılan toplantıda bölgedeki son gelişmelerin Kırım ve Kafkasya üzerinde oluşturduğu etkiler ele alındı.Kırımoğlu ve Ghonçarenko ile yapılan toplantıya Çerkes Fed’den Genel Başkan Nusret Baş ile Başkan Yardımcısı Necati Şahin ve Kenan Kaplan, Mehmet Yıldız, ÇDP Genel Başkanı Faruk Arslandok, ÇDP İstanbul İl Başkanı Ahmet Altunok, Kafkasya’dan aktivistler Kık Kasey ve Martin Kochaseko katıldı.Nusret Baş’ın hoş geldiniz konuşmasından sonra söz alan M. Abdülcemil Kırımoğlu, Kırımlılar ve Kafkasyalıların yüzyıllar boyu komşuluk ilişkisi içinde bulunduklarını, birbirlerini iyi tanıdıklarını, nihayetinde kaderlerinin de birbirine benzediğini söyledi. Emperyalist Rusya’nın bu iki bölgenin halklarını yurtlarından sürdüğünü söyleyen Kırımoğlu ama bu zulmün sona ereceği zamanların yakın olduğunu belirtti. Yapılan karşılıklı sohbette Kırımoğlu katılımcılara Ukrayna’daki gelişmeler hakkında da bilgi verdi.Konuşmaların sonunda Gohnçarenko Çerkes Fed’e bir Ukrayna bayrağı armağan ederken, Federasyon Başkanı Nusret Baş da Kırımoğlu’na bir Çerkes kaması hediye etti. Aktivist Kık Kasey ve Martin Kockaseko da Kırımoğlu’na bir Çerkesya bayrağı verdiler.Toplantı hep birlikte yenen öğle yemeği ile sona erdi.