Kırım'da işgalci Rusların alıkoyduğu yurttaş gazeteci, uğradığı işkenceleri anlattı

İşgalcilerce alıkonulan yurttaş gazeteci Danılovıç kendisine uygulanan işkenceleri anlattı

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2022 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2022 15:41
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım’da, düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan hemşire ve yurttaş gazeteci İrına Danılovıç’ın sözde yargılama süreci devam ediyor. Dün yapılan duruşmada Danılovıç kendisine hem psikolojik hem de fiziksel işkence uygulandığını bildirdi.

İşgal altındaki Kırım’ın sözde Kefe (Feodosiya) Şehir Mahkemesinde, dün düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan hemşire ve yurttaş gazeteci İrına Danılovıç’ın davası görüldü. Duruşmada Danılovıç, Rus işgal güçleri tarafından, 29 Nisan 2022 tarihinde kaçırıldığını ve ne o gün ne de bir hafta boyunca kimsenin onu patlayıcı cihaz bulundurmakla suçlamadığını bildirdi. Yaklaşık bir hafta boyunca devam eden sorguda kendisine güya “Ukrayna özel servisleri ile olan bağlantıları hakkında” sorulduğunu anlatan Danılovıç, sorgular sırasında kendisine hem fiziksel hem de psikolojik baskısının uygulandığını belirtti. Yurttaş gazeteci, darp edildiğini, boğulduğunu ve uzun süre boyunca tuvalete götürülmediğini anlattı.

FSB GÖREVLİSİ ÖLDÜRMEKLE TEHDİT ETTİ

Bununla birlikte Danılovıç, kaçırıldıktan sonra Akmescit’teki (Simferopol) FSB binasının bodrumunda çok kötü şartlar altında alıkonulduğunu, bir hafta sonra ise “güvenlik güçlerine karşı herhangi bir şikayette bulunmadığını beyan eden” belgeleri imzalar imzalamaz hemen serbest bırakılacağını söylendiğini anlattı. Duruşmada konuşan Danılovıç, “Bana verilen belgeyi okumaya çalıştım ancak beni kaçıran görevlilerden biri beni ormana götürüp öldürmekle tehdit etti. Tehdidin gerçekliğinden şüphe duymadan boş formlar dahil tüm belgeleri imzaladım. Daha sonra patlayıcı madde saklama şüphesiyle tutuklandığımı öğrendim” dedi.

KIRIM’DAKİ SORUNLARI GÜNDEME GETİREN GAZETECİLERE BASKI 

Rus işgali altındaki Kırım’da, yarımadadaki sağlık sorunlarını gündeme getiren yurttaş gazeteci İrına Danılovıç, 29 Nisan 2022 tarihinde FSB görevlileri tarafından kaçırıldı. 29 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında Danılovıç FSB binasının bodrumunda alıkonuldu ve avukat olmadan sorgulandı. Daha sonra işgalciler Danılovıç’in çantasında patlayıcı bulunduğunu iddia ederek hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. 7 Mayıs’ta işgalci mahkeme  kadın hakkında tutuklama kararı aldı. Daha önce Danılovıç, FSB görevlilerin tutukevinde de kendine karşı baskı uygulamaya devam ettiğini bildirmişti.