Kahovka Barajı'nda patlama: Ukrayna, Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurdu

Ukrayna, terör devleti Rusya’nın 6 Haziran günü saat 02.30 sıralarında Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlatmasıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurdu.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2023 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2023 15:10
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, büyük felakete neden olan Kahovka Barajı’nın patlatılması ile ilgili Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuru yaptı.

Ukrayna Başsavcısı Danışmanı Maksim Popov, bugün canlı yayında yaptığı açıklamada, Kahovka Barajı’nın patlatılması ile ilgili Lahley’deki Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuru yapıldığını duyurarak, “Başvuruda biz Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin patlatılması ile ilgili elimizde olan ilk bulguları bildirdik ve tarafsız bir soruşturma yürütmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesine yeşil ışık yakmış olduk.” dedi.

"ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN OLAYI SORUŞTURMASI MANİPÜLASYONLARI ORTADAN KALDIRACAKTIR"

Ukrayna’nın Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurması için iki ana sebebinin olduğunu anlatan Popov, “İlk önce hidroelektrik santralinin bulunduğu bölge Ukrayna tarafından kontrol edilmiyor. Uluslararası Ceza Mahkemesinin yetkileri ona bu davayı araştırma hakkı veriyor. İkinci olarak Ukrayna tarafı, barajın patlatılmasından kimin sorumlu olduğuna dair manipülasyonlar yapıldığı için, uluslararası adalet organının bu konuda kararını vermesinin önemli olduğuna inanıyor. Bu, Ukrayna tutumunu güçlendirecektir ve şüphesi olanların sorularını yanıtlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran'da gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görülüyor. Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin su altında kaldığı bildirildi.

İşgalci #Rusya'nın #Kahovka Barajı'nı patlatmasının ardından #Ukrayna'nın #Herson kenti sular altında kaldıhttps://t.co/QtgVCqM13O pic.twitter.com/DJQ8CPiS48

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 7, 2023

UKRAYNA, TAHLİYE BAŞLATTI

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındakı kritik bölgede 16 bin kişinin bulunduğunu aktararak bölgedeki insanlara tahliye çağrısı yaptı. Bu sabah itibarıyla sacece Ukrayna kontrolü altında bulunan Dnipro Nehri'nin sağ kıyısında bin 548 evin su altında kaldığı bildirildi.

İşgalci #Rusya'nın, #Kahovka Barajı'nı patlatmasının ardından bölgede su altında kalan evler yıkılıyor#Ukraynahttps://t.co/iRFY6x3Ajg pic.twitter.com/1PsN6NUeT0

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 7, 2023

HERSON'DA SU SEVİYESİ 5 METRE YÜKSELDİ

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, bu sabah yaptığı açıklamada, Herson’da su seviyesinin 5 metreye kadar yükseldiğini bildirdi. 

150 TON MAZOT NEHRE DÖKÜLDÜ

Ayrıca barajın patlatılması sonucu Dnipro'ya yaklaşık 150 ton mazotun döküldüğünü bildiren Klımenko, çevre felaketinin sonuçlarını ortadan kaldırmak için sahaya ekipmanlı özel ekiplerin gönderildiğini duyurdu.