İsviçre, 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde Ukrayna Barış Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Bürgenstock'ta düzenlenen zirvenin resmî açılış töreni öncesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ve İsviçre Federal Konseyi Başkanı Viola Patricia Amherd, birlikte basın açıklamasında bulundu.
"BU ZİRVEDE TARİHİN NASIL YAZILDIĞINI GÖRECEĞİZ"
Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy konuşmasında, "Bugün dünyanın tüm bölgeleri ve kıtaları, farklı uluslar, coğrafi olarak büyük ve küçük, dünyamızın her siyasi kutbu zirvede temsil ediliyor: Latin Amerika, Orta Doğu, Afrika, Avrupa, Asya, Pasifik, Avustralya, Kuzey Amerika. Her bir ulusun görüşleri, fikirleri ve liderliği bizim için eşit derecede önemlidir. Bugünkü zirvede üzerinde mutabakata varılacak her şey, ihtiyacımız olan barışı koruma sürecinin bir parçası haline gelecektir. İnanıyorum ki, bu zirvede tarihin nasıl yazıldığını göreceğiz." ifadelerini kullandı.
"UKRAYNA BU SAVAŞI ASLA İSTEMEDİ"
"Diplomasiye bir şans vermeyi deneyeceğimiz gün. Ukrayna bu savaşı asla istemedi. Bu Rusya'nın suç teşkil eden ve kesinlikle kışkırtılmamış bir saldırısıdır. Bunu isteyen tek kişi Putin'di ama her halükarda dünya daha güçlüdür. İşte bu yüzden Barış Formülü doğdu. Barış uğruna, BM Şartı'nın hedef ve ilkelerinin, uluslararası hukukun ve dolayısıyla küresel güvenliğin tam anlamıyla işlerlik kazanması uğruna dünya çoğunluğunun birliği formülü. Bu, dünyadaki her ulusa yakın olan bir şeydir." diyen Volodımır Zelenskıy, 101 ülkeyi ve uluslararası örgütü İsviçre'de bir araya getirmeyi başardıklarını belirtti.
ZELENSKIY'DAN İSVİÇRE'YE TEŞEKKÜR
Barış Formülü'nün Endonezya'daki G20 toplantısında sunulduğunu ve ardından üzerinde 4 ulusal güvenlik danışmanları toplantısı yapıldığını anımsatan Zelenskıy, "her toplantının dünyayı ilk barış zirvesine daha da yaklaştırdığını" söyledi.
Cumhurbaşkanı Zelenskıy sözlerini şu şekilde sürdürdü:
İlk olarak Danimarka'nın Kopenhag kentinde iyi bir temelin atıldığı bir toplantı yapıldı. İkincisi Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeydi ve harika bir misafirperverlikle daha fazla ülkeyi çekmemize yardımcı oldu. Daha sonra Malta'da bir toplantı yapıldı. Dördüncü toplantı ise 82 katılımcıyla burada, Davos'taydı. Bu toplantıdan ve sizinle yaptığım görüşmeden sonra, Sayın İsviçre Cumhurbaşkanı, ilk barış zirvesine hazır olduğumuz netleşti. İsviçre, her bir katılımcıya mutlak saygı göstererek son derece etkili bir şekilde uygulanmasına yardımcı oldu ve bunun için size teşekkür ediyorum.
"BARIŞA YÖNELİK BİR SÜRECE İLHAM VERMEK İSTİYORUZ"
İsviçre Federal Konseyi Başkanı Viola Amherd ise konuşmasında, "Kalıcı barışa yönelik bir sürece ilham vermek ve bu yönde somut adımlar atmak istiyoruz" dedi.
Ukrayna'nın talebi üzerine bu konferansı düzenlediklerini kaydeden Viola Amherd, dünya genelinde Ukrayna-Rusya Savaşı dışında da zorluklar yaşandığını hatırlatarak İsviçre'nin, ülke olarak kendisini barışa ve diyaloğa adadığını belirtti.
BM Şartı'nın, kurallara dayalı bir düzenin temelini oluşturduğunu söyleyen Amherd, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarının bunu ciddi şekilde ihlal ettiğini ve oradaki sivillere büyük acılar yaşattığını vurguladı.
"ORTAK BİR ANLAYIŞ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"
"Eğer barışa yönelik bir sürece ilham vermek istiyorsak Rusya'nın da bir noktada buna müdahil olması gerekiyor" şeklinde konulan Amherd, uluslararası toplum olarak savaşan taraflar arasında doğrudan görüşmelere zemin hazırlayabileceklerini dile getirdi.
92 ülke ve 8 uluslararası kuruluştan üst düzey delegasyonun zirveye katılacağını bildiren Amherd, "Zirve kapsamında Ukrayna için uluslararası hukuk ve BM Şartı temelinde kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışa yönelik sürece ilham vermek istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için olası bir çerçeve konusunda ortak bir anlayış geliştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Amherd, konferanstaki tartışmaların nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve insani boyuta odaklanacağını söyledi.
UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ
Barış Zirvesi programı, "barış formülü"nün üç noktası olan nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve insani boyut üzerine genel oturumlar ve tartışmaları öngörüyor. Zirvede, dünyanın dört bir yanından 57 devlet ve hükûmet başkanının da aralarında bulunduğu, 92 ülke ve 8 uluslararası kuruluştan oluşan 100 delegasyon yer alacak
Rusya'nın katılmayı reddettiği ve bu sebeple davet edilmediği organizasyon çerçevesinde, tüm katılımcılara Ukrayna'da adil ve sürdürülebilir bir barışa ilişkin vizyonlarını ifade etme fırsatı verilecek.