İsveç'ten Ukrayna'ya erken ihbar ve kontrol uçağı desteği

İsveç, Ukrayna'ya 2 adet ASC-890 havadan erken uyarı ve kontrol uçağı dahil 13.3 milyar İsveç kronu (1,3 milyar dolar) değerinde askeri yardım gönderecek.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 16:52
https://www.qha.com.tr/

İsveç, Ukrayna'ya 16. askeri yardım paketini sağlayacağını duyurdu. İsveç 13.3 milyar İsveç kronu (1,3 milyar dolar) değerinde askeri yardım paketi çerçevesinde Ukrayna’ya 2 adet ASC 890 havadan erken uyarı ve kontrol (AEW&C) sistem uçağı devredecek.

İsveç hükûmetinden bugün yapılan açıklamada, “Yaklaşan bütçe değişikliklerinin bir parçası olacak paket 13.3 milyar kron tutarındadır ve Ukrayna'nın öncelikli ihtiyaçlarını karşılayacaktır.” denildi.

İsveç’in hava savunmasını güçlendirmesine yardım etmek amacıyla Ukrayna’ya 2 adet  ASC 890 havadan erken uyarı ve kontrol (AEW&C) sistem uçağını devredeceğini aktarıldı. Ayrıca Ukrayna ordusunda yeni tugaylarının oluşturulmasına destek vermek için PBV 302 tipi zırhlı personel taşıyıcı stokunun tamamını Ukrayna’ya sağlayacağı belirtildi.

Yardım paketinin havadan gözetleme ve kontrol için eğitim, teknik ekipman ve metodolojik desteği içeren kapsamlı bir çözüm sunduğunu kaydedildi.

Ayrıca İsveç Ukrayna’ya uçaklarda ve yer tabanlı hava savunma sistemlerinde kullanılabilen RB 99-AMRAAM orta menzilli havadan havaya füzeleri, 155 milimetre topçu mühimmatı, uydu iletişim ekipmanları, mali yardım ve yakıt taşıma araçları da sağlayacak.