İstanbul'da Ukrayna Bağımsızlık Günü kutlandı

İstanbul’da Ukrayna Bağımsızlık Günü vesilesiyle bir resepsiyon etkinliği gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 14:30
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu, 18 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna'nın bağımsızlığının 33. yıl dönümü vesilesiyle bir resepsiyon düzenlendi. Pullman İstanbul Oteli'nde verilen resepsiyona; Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve eşi Lyudmila Nedilska ev sahipliği yaptı.

Yoğun katılımla gerçekleşen resepsiyona İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) temsilcilerinin yanı sıra birçok ülkenin diplomatik misyon temsilcisi katıldı. Ayrıca etkinliğe iş insanları, medya temsilcileri ile Ukrayna ve Kırım Tatar diaspora temsilcileri katılım gösterdi. 

Resepsiyon Ukrayna ve Türkiye Cumhuriyeti millî marşlarının okunmasıyla başladı. Ardından Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy konuşma yaptı.

Nedilskıy konuşmasında şu ifadelerini kullandı:

Değerli dostlar!

Bugün Ukrayna'nın bağımsızlığının 33. yıl dönümü vesilesiyle düzenlediğimiz resepsiyonda sizleri görmekten mutluyum!

Üç yıldan beri bu günü tam ölçekli savaş ortamında kutluyoruz. Üç yıldan beri cepheden gelen haberleri okuya okuya uyuyup uyanıyoruz. Fakat mücadeleye devam ediyoruz. Örneğin, bu salondaki stantlarda gördüğünüz resim ve metinler... Bunlar, sıradan insanlardır. Savaştan önce opera sanatçısı, yazar, televizyon spikeri, aktör, yönetmen, fotoğrafçıydılar. Savaş kaderlerini değiştirdi. Sanatı bırakıp ellerine silah almak zorunda kaldılar.  

Maalesef aralarında siyah-beyaz resimler de var. Bu kahramanlar artık aramızda değil.

Ardından Başkonsolos, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta hayatını kaybeden sivil ve askerleri anmak için davetlileri saygı duruşuna davet etti.

Ukrayna’nın uzun süredir toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı için Rusya’ya karşı mücadele ettiğini belirten Nedilskıy, “Biliyorum ki, burada bulunan herkes barışı hayal ediyor. Evet, Ukrayna barış olsun istiyor. Fakat adil ve dürüst bir barış. Tam anlamıyla barış. 5 ya da 10 yıllık bir ateşkes değil. Bağımsızlık, toprak bütünlüğü ya da milli kimliğimiz pahasına bir barış değil. Teslimiyet de değil. Bölgedeki bütün ülkelere eşit ve adil şartlarda istikrarlı gelişim imkanı sağlayabilecek bir barış olmalı. Tüm dünyaya, ne kadar güçlü ve küstah olursa olsun hiç kimsenin uluslararası hukuk hükümlerine aykırı bir şekilde kolaylıkla davranamayacağını gösteren bir barış olmalı.” dedi.

Barışa giden tek yolun Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın Barış Formülü olduğuna dikkat çeken Başkonsolos Ukrayna’nın bu yönde somut adımları atarak Birinci Barış Zirvesi'ni düzenlendiğini anımsatarak, “Şimdi İkinci Zirve'nin yapılması planlanmaktadır. Zirve için net bir şekilde belirlenmiş görevimiz var. Yerine getirilmesi için ortaklarımızla birlikte özveriyle çalışmaya devam ediyoruz. Elbette, ileride çok iş var. Düşman korkunç ve hain. Sizi, bütün şüphe ve tereddütleri bertaraf ederek Ukrayna’ya verilen desteği iki kat artırmaya çağırıyorum. Ancak birlikte, çabalarımızı birleştirerek zafere kavuşabiliriz. Bunu kalıcı barış ve çocuklarımızın savaşsız geleceği uğruna yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

Bu zor zamanlarda Ukrayna’ya destek veren iş insanlarına ve tüm Türkiye halkına teşekkür eden Nedilskıy, “Savaşın ilk günlerinden beri Türkiye, geçici olarak işgal altında kalan topraklardaki evlerini terk etmek zorunda kalan Ukrayna vatandaşları için güvenli bir sığınak oldu. Türkiye Cumhuriyeti her zaman kararlı bir şekilde Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğüne destek veriyor.” dedi.

Ukrayna ve Kırım Tatar diaspora temsilcilerine teşekkür eden Nedilskıy, “İnanılmaz şeyler yapıyorlar; mitingler düzenliyorlar, çocuklarımıza Ukrayna dili ve tarihini öğretiyorlar, elinden geleni ve fazlasını bile yaparak cephedeki askerlerimizi destekliyorlar. Yaptıklarınızın pahası biçilmez, iyi kalpliliğiniz ve vatan sevginiz sınırsızdır. Siz, iki ülkemiz arasındaki köprüsünüz ki, birbirimizi daha iyi anlamamıza, kardeşlik ve iyi komşuluk ortamında yaşamamıza yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.

Ardından etkinlik çerçevesinde düzenlenen konserde, TIME dergisi tarafından "Yılın İnsanı" seçilen, Ukrayna Halk Çalgıları Milli Akademi Orkestrası Üyesi, ünlü opera sanatçısı Sergiy İvançuk, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Onurlu Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu solisti, Kırım Tatar sanatçı İsmail Kurtumer, Kırım Tatar şarkıcı Aliye Hacabadinova ile Ukrayna kültürü tanıtıcısı, halk bilimci, şarkıcı ve kostüm tasarımcısı Mariya Kvitka sahne aldı. Konserde hem Ukrayna ve Kırım Tatar geleneksel ve modern şarkıları icra edildi.

Resepsiyon çerçevesinde, sanat kariyerlerini bırakıp vatanlarını savunmak için eline silah almak zorunda kalan oyuncu, ressam, yönetmen, şarkıcı, yazar ve diğer kültür çalışanlarının hikayelerini anlatan “Savaşta Sanatçılar” ve savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalarak Türkiye’ye sığınan çocukların resimlerinden oluşan “Türkiye’de Ukrayna Çocukları” isimli sergi tertip edildi.

Gecenin sonunda misafirlere geleneksel Ukrayna yemekleri ikram edildi.

Ukrayna'nın bağımsızlığının 33. yılının kutlandığı resepsiyona; Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun eşi Safinar Cemileva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyeleri Gülnara Bekirova ve Abmecit Süleymanov, Kırım Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Şebnem Sözen, Kırım Derneği Gebze Şubesi Başkanı Nermin Ekim, Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) Başkanı Erhan Baştuhan,  İstanbul’daki Ukrayna Dayanışma Derneği Başkanı Tetiana Fecan-Baştepe, Ukrayna Kültür Derneği Başkanı Munavar Useinova, Ukrayna'nın Bursa Fahri Konsolosu Görkem Şehsuvar, Tekirdağ Fahri Konsolosu Bilal Ahmadov, Çanakkale Fahri Konsolosu Mehmet Işık ve çok sayıda davetli katıldı.

UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü’nü kutluyor ???????? pic.twitter.com/FiJohLJ3YY

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 24, 2024

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi.

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle Ukrayna bu yıl da Bağımsızlık Günü'nü savaşın gölgesi altında kutluyor.